Carles

BIOGRAFIA

Uns joves que van revolucionar la Girona ensopida de principis del segle XX

L'AutonomistaEl 1898, el seu germà Darius, des de la impremta familiar que regentava, va fundar El Autonomista, diari d'ideologia republicanofederal del qual Carles esdevindria corrector, redactor, articulista, editorialista i mentor. De ben jove, doncs, es va iniciar en l'escriptura, al costat d'una colla de lletraferits modernistes que animaven una mica l'esmorteïda activitat cultural d'aquella Girona de principis de segle. Amb Xavier Montsalvatge, Miquel de Palol i Prudenci Bertrana encapçalaren un grup que, al cap dels anys, deixarien una petjada considerable a la ciutat: Josep Tharrats, Joaquim Pla, Josep Grahit i Rafael Masó, entre d'altres.

Rahola era el més assenyat, reflexiu, constant i pacífic d'aquella colla de joves que, per algunes aventures ciutadanes i literàries una mica agosarades, eren titllats d'iconoclastes per la societat extremadament conservadora i tradicional de la Girona d'aquella època. Durant el període inicial d'aquest moviment, va intervenir en la redacció del setmanari modernista L'Enderroch, l'any 1902, i en l'organització dels primers Jocs Florals gironins, l'any 1903. El 1913 van crear l'entitat Athenea, un centre dedicat al cultiu i la propaganda de l'art nou, és a dir, del noucentisme. L'edifici que l'acollia estava situat al carrer de la Galera i era una de les primeres obres que en Rafael Masó va construir a Girona.

Aquest mateix any es va casar amb Rosa Auguet i Farró, amb qui va tenir tres fills: Ferran, Maria i Carolina. Rahola es va sentir sempre profundament lligat a la seva família.