Relacions externes

Relacions externes

El Gabinet d'Estudis Socials i Europeus col•labora amb les diferents àrees en la gestió de les estructures locals, regionals, europees i internacionals de cooperació en les quals l’Ajuntament de Girona participa: Eurodistricte de l'Espai Català Transfronterer, Programes i projectes europeus transnacionals, Solidaritat i Cooperació, Vinculacions d'agermanament, Vinculacions amb programes d’Organismes internacionals, Xarxes de ciutats i altres.

ANUALS

27 DE GENER - DIA INTERNACIONAL DE LA MEMÒRIA DE L'HOLOCAUST I PREVENCIÓ DELS CRIMS CONTRA LA HUMANITAT
www.europarl.europa.eu
www.un.org
www.girona.cat/call
El Dia Internacional de la Memòria de l'Holocaust i Prevenció dels Crims contra la Humanitat es configura com una jornada de reflexió, de memòria i d'educació pel futur per tal de relegar al passat la intolerància, la discriminació i el racisme.
 

30 DE GENER - DIA ESCOLAR PER LA NO VIOLÈNCIA I LA PAU
www.solidaries.org
www.girona.cat/soliaritat
El Dia Escolar per la No violència i la Pau és una iniciativa per fomentar l'educació en i per a la concòrdia, la tolerància, la solidaritat, el respecte als drets humans, la no violència i la pau.
 

11 DE FEBRER - DIA INTERNACIONAL DE LES DONES I LES NENES A LA CIÈNCIA www.un.org/en/events/women-and-girls-in-science-day/index.shtml
L’Assemblea General de les Nacions Unides mitjançant Resolució aprovada el 22 de desembre de 2015 proclama el dia 11 de febrer com a Dia Internacional de les Dones i les Nenes a la Ciència amb l’objectiu d’assolir l’accés i la participació plena i equitativa en la ciència per a les dones i les nenes i d’aconseguir la igualtat de gènere i l’empoderament de les dones i les nenes.
 

13 DE FEBRER - DIA MUNDIAL DE LA RÀDIO
www.unesco.org/new/es/world-radio-day
El Dia Mundial de la ràdio celebra la ràdio com a mitjà, per a la millora de la cooperació internacional entre els organismes de ràdiodifusió i perpromoure l’accñes a la informació, la llibertat d’expressió i la igualtat de gènere.
 

21 DE FEBRER - DIA INTERNACIONAL DE LA LLENGUA MATERNA
www.unesco.org
www.somescola.cat
El Dia Internacional de la Llengua Materna se celebra des de l'any 2000 per promoure la diversitat lingüística i cultural i el multilingüisme.
 

22 DE FEBRER - DIA EUROPEU PER LA IGUALTAT SALARIAL ENTRE DONES I HOMES
L’any 2008, el Parlament Europeu va aprovar una resolució on se sol·licitava a les Institucions Europees la declaració d’un Dia Europeu per a la Igualtat Salarial a tota la Unió Europea, davant la necessitat dels diferents països membres de corregir la bretxa salarial entre homes i dones. El 2011, la Comissió Europea va celebrar el primer Dia Europeu per a la Igualtat Salarial.
 

MARÇ – SETMANA DE LA SALUT A GIRONA EST
www2.girona.cat/ca/empsa_comunitaris
Iniciativa que té per objectiu treballar, diagnosticar i reflexionar des de la perspectiva comunitària sobre necessitats de salut i l’intercanvi d’experiències i bones pràctiques, i el foment de la participació i la corresponsabilitat de l’escola, la família i la comunitat amb la finalitat de millorar la salut del Sector.
 

5 DE MARÇ – DIA DE LES DADES OBERTES / OPEN DATA DAY
http://opendataday.org/
http://www.girona.cat/sgdap/cat/noticies_fitxa.php?idReg=8116
Iniciativa promoguda per Open Knowledge, una xarxa mundial sense ànim de lucre per a crear i compartir coneixement
 

8 DE MARÇ - DIA INTERNACIONAL DE LES DONES
www.girona.cat/siad
www.un.org/es/events/womensday/
El Dia Internacional de les Dones es refereix a les dones com a artífexs de la història i té les seves arrels en la lluita plurisecular de la dona per participar en una societat d'igualtat.
 

20 DE MARÇ - DIA INTERNACIONAL DE LA FRANCOFONIA
www.afgirona.org
www.museudelcinema.cat/cat/agenda.php
La Setmana de la Llengua Francesa i de la Francofonia, organitzada cada any al voltant del Dia Internacional de la Francofonia el 20 de març, és la cita anual dels amants de les paraules tant a França com a l'estranger. Amb ella, es proposa al gran públic que celebri l'idioma i es manifesta la importància del mateix enaltint la seva riquesa i diversitat. 
 

20 DE MARÇ - DIA INTERNACIONAL DE LA FELICITAT
L’any 2012 l’Assemblea General de les Nacions Unides proclama el 20 de març “Dia Internacional de la Felicitat” per reconèixer la rellevància de la felicitat i el benestar com a aspiracions universals dels éssers humans i la importància de la seva inclusió en les polítiques dels governs.
 

21 DE MARÇ - DIA MUNDIAL DE LA POESIA
www.un.org/en/events/poetryday
www.unescogi.org
La UNESCO, en la la 30a sessió celebrada a París l'any 1999, va adoptar la decisió de proclamar el 21 de març com a Dia Mundial de la Poesia amb l'objectiu principal de sostenir la diversitat de les llengües a través de l'expressió poètica i donar la possibilitat a les que estan amenaçades d'expressar-se en les comunitats respectives. Diversitat en el diàleg, lliure circulació de les idees mitjançant la paraula, creativitat i innovació: el Dia Mundial de la Poesia és una invitació a reflexionar sobre la força del llenguatge i la florida de les capacitats creadores de cada persona.
 

22 DE MARÇ - DIA MUNDIAL DE L'AIGUA
La declaració del Dia Mundial de l'Aigua, efectuada l'any 1993 per l'Assemblea General de les Nacions Unides, té per objectiu la sensibilització sobre la importància de l'aigua i de la gestió sostenible dels recursos hídrics.
 

27 DE MARÇ - DIA INTERNACIONAL DEL TEATRE
El Dia Internacional del Teatre, creat per l'Institut Internacional del Teatre (ITI) i la UNESCO, se celebra, cada any, el 27 de març. El Galliner Centre de Formació Teatral es fa ressò de la iniciativa.
 

ÚLTIM DISSABTE DE MARÇ1 - L'HORA DEL PLANETA
www.earthhour.org
1 O dissabte anterior en el cas de coincidir amb el dissabte de la setmana del primer pleniluni després de l’equinocci de primavera boreal - dissabte sant. 
L'Hora del Planeta és una campanya promoguda pel World Wildlife Fund (WWF) de sensibilització contra el canvi climàtic.
 

MARÇ - SETMANA DELS MUSEUS A TWITTER
www.museudelcinema.cat
#MuseumWeek neix l’any 2014 amb l' objectiu de posar en contacte a les persones amb l'art, la història i la ciència d'una forma innovadora i interactiva, proporcionant accés directe a alguns dels museus més importants a nivell internacional i a les persones que hi ha darrere d'ells.
 

2 D'ABRIL - DIA INTERNACIONAL DEL LLIBRE INFANTIL  
Promogut per l’ International Board on Books for Young People – IBBY, des del 1967 i coincidint amb la data del naixement de l’escriptor danès Hans Christian Andersen, el 2 d’abril es celebra el Dia Internacional del Llibre Infantil per tal de promocionar els llibres i la lectura entre els infants i joves.
 

2 D'ABRIL - DIA INTERNACIONAL DE CONSCIENCIACIÓ SOBRE L’AUTISME  
Promogut per l’organització Autism Speaks impulsant una campanya de conscienciació de caràcter internacional anomenada “Light it up blue” per tal d’il·luminar els edificis públics i mostrar el suport de diferents ciutats d’arreu del món amb les famílies afectades per l’autisme i a favor d’una societat accessible.
 

8 D'ABRIL - DIA INTERNACIONAL DEL POBLE GITANO
El Dia Internacional del Poble Gitano es celebra el 8 d'abril per a commemorar el Primer Congrés Mundial dels Roma/Gitanos celebrat a Anglaterra el 1971.
 

11 D'ABRIL - DIA MUNDIAL DE L'ACTIVITAT FÍSICA
L'Organització Mundial de la Salut insta els Estats Membres a celebrar anualment un dia ‘Move for Health' (Per la teva salut, mou-te) per promoure l'activitat física com a element fonamental de salut i benestar.
 

15 D'ABRIL - DIA MUNDIAL DE L'ART
www.bolit.cat
L'Associació Internacional de les Arts, a l'assemblea general de l'associació celebrada l'any 2011 a Guadalajara, Mèxic, va designar com a Dia Mundial de l'Art el dia 15 d'abril, dia de naixement de Leonardo da Vinci, amb la idea de destacar la importància de l'art en la vida de totes les persones.
 

18 D'ABRIL - DIA INTERNACIONAL DELS MONUMENTS I LLOCS HISTÒRICS
L'ICOMOS - Consell Internacional del Monuments i dels Llocs va escollir el 18 d'abril Dia Internacional dels Monuments i dels Llocs per tal de donar visibilitat, difondre i defendre el patrimoni cultural i celebrar-ne la seva diversitat.
 

23 D'ABRIL - SANT JORDI: DIA DEL LLIBRE I DE LA ROSA
Declarat per la UNESCO Dia Mundial del Llibre i dels Drets d'Autor.
 

ÚLTIM DIMECRES D’ABRIL - DIA INTERNACIONAL DE SENSIBILITZACIÓ VERS EL SOROLL
Iniciativa amb l’objectiu de conscienciar sobre la necessitat de promoure la preservació de l'ambient acústic a nivell internacional, la bona salut auditiva de les persones i sensibilitzar sobre les molèsties i efectes perjudicials que genera el soroll a la salut.
 

MAIG – SETMANA DE L’ALIMENTACIÓ SALUDABLE A GIRONA
www2.girona.cat/ca/alimentacio-saludable
Iniciativa per a la promoció d’hàbits de vida saludables entre la ciutadania, a través de conferències, pràctiques de divulgació científica, lectura i joc relacionats, i concurs Instagram.
 

7 DE MAIG - DIA DE LA TERRA TIMBERLAND
Activitat de responsabilitat social corporativa.
 

9 DE MAIG - DIA D'EUROPA
El Dia d'Europa és un dels símbols de la Unió Europea. Es commemora el 9 de maig, aniversari del discurs pronunciat l'any 1950 a París pel llavors ministre francès d'afers estrangers Robert Schuman, conegut com a "Declaració Schuman", proposant una nova forma de cooperació política per a Europa que fes impensable una guerra entre els països que la composen.
 

10 DE MAIG - DIA MUNDIAL DEL LUPUS
El Dia Mundial del Lupus se celebra des de l’any 2004 cada 10 de maig amb l’objectiu de sensibilitzar la població sobre aquesta malaltia. La Declaració del Dia Mundial del Lupus és una crida a l’acció perquè els governs del món incrementin el seu suport econòmic a favor de la investigació del lupus, la sensibilització i els serveis als pacients.
 

MAIG - JORNADES EUROPEES DE L'OPERA
Les Jornades europees de l’òpera se celebren en dates als voltants del 9 de maig Dia d’Europa amb la finalitat d’ajudar a democratitzar l’òpera, celebrada com a forma artística i pràctica cultural, i a millorar el seu reconeixement en la societat actual.
 

17 DE MAIGDIA INTERNACIONAL CONTRA L’HOMOFÒBIA, LA TRANSFÒBIA I LA BIFOBIA  
El 17 de maig de 1990 l’Organització Mundial de la Salut va eliminar l’homosexualitat de la llista de malalties mentals, motiu pel qual és en la data del 17 de maig que se celebra el Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia per la sensibilització social i pel reconeixement dels drets humans de totes les persones independentment de la seva orientació sexual o identitat o expressió de gèneres.
 

18 DE MAIG - DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS
El Dia Internacional dels Museus va ser creat l'any 1977 per l'ICOM-International Council of Museums amb l'objectiu de sensibilitzar el públic sobre el paper dels centres museístics en el desenvolupament de la societat.
NIT EUROPEA DELS MUSEUS
La Nit Europea dels Museus té lloc el dissabte més pròxim al 18 de maig - Dia Internacional dels Museus; la iniciativa compta amb el patronatge del Consell d’Europa i d’altres institucions europees i internacionals.
 

PRIMER DIMECRES DE JUNY: 1 D'OCTUBRE - DIA INTERNACIONAL DE LA GENT GRAN
L'Assemblea General de les Nacions Unides, en la resolució 45/106 de 14 de desembre de 1990, va designar el dia 1 d'octubre Dia Internacional de la Gent Gran. El Consell Municipal de la Gent Gran commemora a Girona el Dia Internacional de la Gent Gran el primer dimecres de juny.
 

9 DE JUNY - DIA INTERNACIONAL DELS ARXIUS
La commemoració del Dia Internacional dels Arxius va ser proposada per l'ICA-International Council of Archives amb l'objectiu de posar de relleu el caràcter essencial dels arxius, tal i com s'expressa en la Declaració Universal sobre els Arxius adoptada per la UNESCO a la 36a Conferència General celebrada a París el 10 de novembre de 2011.
 

10 DE JUNY - DIA DE LA MEMÒRIA
El dilluns 10 de juny se celebra el Dia de la Memòria, coincidint amb l'aniversari de la mort del poeta Jacint Verdaguer (1845–1902).
 

DIUMENGE PREVI A SANT JOAN - DIA UNIVERSAL DE LA SARDANA
La voluntat del Dia Universal de la Sardana és difondre el concepte i el so de la sardana arreu i crear sentiment de comunitat i germanor amb una sardana concreta que uneixi totes les manifestacions sardanistes d'aquella jornada.
 

20 DE JUNY – DIA MUNDIAL DE LES PERSONES REFUGIADES
www.un.org/en/events/refugeeday/
Document de la moció del Món Local en la defensa de l'acollida de refugiats
La resolució 55/76 de l’Assemblea General de les Nacions Unides, de data 4 de desembre de 2000, va declarar el dia 20 de juny Dia Mundial de les persones refugiades a l’ocasió del 50è aniversari de la Convenció sobre l’Estatut dels Refugiats de 1951. En data 20 de juny de 2016 el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya han adoptat la Moció del món local en defensa de l’acollida de les persones refugiades.
 

21 DE JUNY - FESTA DE LA MÚSICA
La Festa de la Música és una activitat dirigida especialment a músics i grups aficionats per tal de posar en relleu els valors culturals, educatius i socials de la pràctica de la música.
 

23 al 27 JUNYSETMANA EUROPEA DE L’ENERGIA SOSTENIBLE
La Setmana europea de l’energia sostenible té per objectiu fomentar la conscienciació per millorar la gestió energètica i afavorir el canvi d'hàbits en el consum energètic. Se celebra anualment la darrera setmana del mes de juny.
 

28 DE JUNY O PRIMER DISSABTE SEGÜENT - DIA INTERNACIONAL DE L'ORGULL GAI, LESBIÀ, TRANSSEXUAL, BISEXUAL I INTERSEXUAL
La data de 28 de juny commemora la de 28 de juny de 1969, considerada un punt d'inflexió i l'inici de l'alliberament homosexual.
 

3 DE JULIOL - DIA INTERNACIONAL LLIURE DE BOSSES
Jornada per reduir el consum de bosses, símbol universal de la cultura d'un sol ús.
 

SETEMBRE - JORNADES EUROPEES DEL PATRIMONI "EUROPA, UN PATRIMONI COMÚ"
www.girona.cat/museuhistoria
www.girona.cat/call
Les Jornades Europees del Patrimoni "Europa, un patrimoni comú", iniciativa del Consell d'Europa, se celebren arreu d'Europa durant un cap de setmana del mes de setembre amb l'objectiu d'apropar els ciutadans al patrimoni arquitectònic monumental europeu.
 

SETEMBRE - SETMANA EUROPEA DE LA MOBILITAT SOSTENIBLE I SEGURA
La Setmana Europea de la Mobilitat és una campanya orientada a sensibilitzar la ciutadania en l'ús del transport públic i de la bicicleta i en l'anar a peu, i a encoratjar les ciutats europees a promoure aquests modes de transport i a invertir en les infrastructures necessàries. L'Ajuntament de Girona hi participa des del seus inicis, la campanya precursora ‘Dia sense cotxes'. Se celebra anualment, el mes de setembre.
 

SETEMBRE - JORNADA EUROPEA DE LA CULTURA JUEVA
La Jornada Europea de la Cultura Jueva, organitzada anualment des de l'any 2000, és una jornada d'aplec i sensibilització sobre el patrimoni cultural i històric comú, per la tolerància i el diàleg.
 

26 DE SETEMBREDIA EUROPEU DE LES LLENGÜES
A iniciativa del Consell d’Europa -Estrasburg- i des de l’any 2001, el dia 26 de setembre se celebra el Dia Europeu de les Llengües.
 

9 D’OCTUBRE - DIA MUNDIAL DEL CORREU
http://www.un.org/en/events/postday/
http://www.girona.cat/sgdap/cat/recurs_cent_anys_correus.php
El el Dia Mundial del Correu commemora la creació de la Unió Postal Universal (UPU) l'any 1874, esdevinguda des de 1948 organisme especialitzat de les Nacions Unides amb l'objectiu d'unificar els serveis postals dels diferents territoris del món i d’establir el principi de llibertat de trànsit en els enviaments de correspondència.
 

10 D’OCTUBRE - DIA MUNDIAL DE LA SALUT MENTAL
El Dia Mundial de la Salut Mental té per objectiu la sensibilització sobre els problemes de salut mental a tot el món i la mobilització d’esforços a favor de la salut mental.
 

15 D’OCTUBRE - DIA NACIONAL EN MEMÒRIA DE LES VÍCTIMES DE LA GUERRA CIVIL I LES VÍCTIMES DE LA REPRESSIÓ DE LA DICTADURA FRANQUISTA
http://portaldogc.gencat.cat/utilsEADOP/PDF/7226/1540390.pdf
Disposició del Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya ACORD GOV/130/2016, d'11 d'octubre de 2016.
 

24 D'OCTUBREDIA DE LES NACIONS UNIDES
El Dia de les Nacions Unides recorda la data d'entrada en vigor de la Carta de les Nacions Unides, el 24 d'octubre de 1945. L'Assemblea General de les Nacions Unides declarà el 24 d'octubre Dia de les Nacions Unides en la resolució 168 (II) de 31 d'octubre de 1947; així mateix, l'Assemblea General recomanà la celebració de la data amb caràcter internacional en la seva resolució 2782 (XXVI) de 6 de desembre de 1971.
Paraules de Pau Casals a l'ONU - 24 d'octubre de 1971
Hymn to the United Nations. Words by: W.H. Auden. Music by: Pau Casals. In use since: 1971.
 

27 D'OCTUBRE - DIA MUNDIAL DEL PATRIMONI AUDIOVISUAL
La commemoració del Dia Internacional de Patrimoni Audiovisual va ser aprovada l'any 2005 per la Conferència General de la UNESCO com a mecanisme per a conscienciar sobre la necessitat d'adoptar mesures urgents i reconèixer la importància dels documents àudiovisuals com a part integrant de la identitat nacional.
 

NOVEMBRE - SETMANA EUROPEA DE LA PREVENCIÓ DE RESIDUS
www.ewwr.eu
www20.gencat.cat/portal/site/arc/
Iniciativa que promou la implementació d'accions de sensibilització sobre els recursos sostenibles i la gestió de residus. Les accions implementades durant la setmana es regeixen per les "3 R": Reduir els residus, reutilitzar els productes, reciclar el material.
 

14 DE NOVEMBRE - DIA MUNDIAL DE LA DIABETIS
El Dia Mundial de la Diabetis se celebra cada any el 14 de novembre. Va ser creat el 1991 per la Federació Internacional de Diabetis (FID) i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com a resposta al preocupant augment de l’amenaça de diabetis a tot el món. El 2007, el Dia Mundial de la Diabetis va passar a ser un Dia Oficial de les Nacions Unides com a resultat de la Resolució 61/225, que convida a tots els Estats membres a participar-hi i dedicar especial atenció a la necessitat en educació i conscienciació.
 

TERCER DIJOUS DE NOVEMBRE - DIA MUNDIAL DE LA FILOSOFIA
Amb la celebració del Dia Mundial de la Filosofia el tercer dijous de novembre, la UNESCO destaca el valor perdurable de la filosofia per al desenvolupament del pensament humà, per a cada cultura i per a cada individu. La Conferència General de la UNESCO 2005, a l’ocasió de la proclamació d’aquesta jornada mundial, ha accentuat la importància, molt en especial per als joves, d’aquesta disciplina que encoratja el pensament crític i independent, tot afavorint una millor comprensió del món i promovent la tolerància i la pau.
 

20 DE NOVEMBRE - DIA UNIVERSAL DE LA INFÀNCIA
>El Dia Universal de la Infància se celebra el 20 de novembre, data doblement significativa perquè el 20 de novembre de l'any 1959 es va signar la Declaració universal del drets de l’infant i també un 20 de novembre, trenta anys més tard, es va adoptar la Convenció dels drets de l'infant a l'Assemblea General de les Nacions Unides.
 

25 DE NOVEMBRE - DIA INTERNACIONAL PER A L'ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA ENVERS LES DONES
L'any 1999 l'Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el 25 de novembre Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, convidant a l'organització d'activitats de sensibilització de l'opinió pública respecte del problema de la violència contra la dona.
 

30 DE NOVEMBRE - DIA INTERNACIONAL DE LA CIUTAT EDUCADORA http://www.edcities.org/ca/dia-internacional-de-la-ciutat-educadora/
http://www2.girona.cat/ca/ciutateducadora_setmana
L’Assemblea General 2016 de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores (AICE) va acordar celebrar el Dia Internacional de la Ciutat Educadora el 30 de novembre -l’any 2016 en la seva primera edició- amb l’objectiu de crear consciència de la importància de l'educació a la ciutat, de fer visible el compromís dels governs locals amb l'educació i de donar visibilitat al caràcter global de l’Associació. La data de commemoració escollida rememora la proclamació de la Carta de Ciutats Educadores, a Barcelona el 30 de novembre de 1990.
 

30 DE NOVEMBRE - JORNADA MUNDIAL 'CIUTATS PER LA VIDA'
http://grups.amnistiacatalunya.org/agenda-i-activitats/agenda-del-mes/esdeveniment-catalunya/articulo/actes-de-ciutats-per-la-vida-i-contra-la-pena-de-mort-a-catalunya/
La Jornada Mundial 'Ciutats per la Vida' és una iniciativa internacional de la Comunitat de Sant Egidi, amb el suport de la Coalició Mundial contra la Pena de Mort, a la qual pertany Amnistia Internacional juntament amb 60 organitzacions, que es convoca des del 2002 per impulsar l'abolició de la pena de mort a tot el món. El 30 de novembre se celebra l'aniversari de la primera abolició de la pena de mort al món, que va dur a terme el Gran Ducat de Toscana el 1786.
 

1 DE DESEMBRE - DIA MUNDIAL DE LA LLUITA CONTA LA SIDA
El Dia Mundial de la Lluita contra la SIDA persones de tot el món uneixen esforços per fomentar la conscienciació en relació amb el VIH/sida i mostrar solidaritat internacional. L’esdeveniment brinda a tots els coparticipants l’oportunitat de donar a conèixer la situació i impulsar avenços pel que fa a la prevenció i el tractament de la infecció, en els països amb més prevalença i també a la resta del món. És una campanya de l’Organització Mundial de la Salut.
 

10 DE DESEMBRE - DIA DELS DRETS HUMANS
El Dia dels Drets Humans fou proclamat l’any 1950 per l’Assemblea General de les Nacions Unides per recordar que el respecte als drets bàsics i inalienables de totes i cadascuna de les persones és l’ideal comú al qual totes les nacions i pobles del món aspiren. La data coincideix amb la de l’aprovació l’any 1948 de la Declaració universal dels drets humans.

Gabinet d'estudis socials i europeus
Veure en el plànol: