Carles

ESCULTURA A CARLES RAHOLA

Escultura a Carles RaholaAmb aquesta escultura instal·lada a la rambla de la Llibertat l'any 1978 l'Assemblea Democràtica d'Artistes va voler retre homenatge a Carles Rahola (1881-1939), polític, pensador, historiador i escriptor gironí condemnat a mort i posteriorment afusellat per les tropes franquistes el 15 de març de l'any 1939.

El conjunt escultòric de bronze és una obra que Torres Monsó va realitzar l'any 1959 i que directament no està relacionada amb Carles Rahola ni tampoc amb la pena de mort. Per executar l'escultura, Torres Monsó es va inspirar en l'horror amb què dues dones vivien la tallada d'arbres de la carretera de Santa Eugènia. De fet, l'escultura representa a dues dones que contemplen amb preocupació l'esdeveniment d'alguna cosa.

Aquesta obra de Torres Monsó s'ha de contemplar com un acte de denúncia i homenatge a la figura i qualitats de Rahola com varen ser la tolerància, el respecte a la llibertat i el compromís ideològic.

Amb l'escultura A Carles Rahola, Torres Monsó va obtenir el premi Juli González.

A la inscripció que hi ha en el pedestal s'hi pot llegir: "A Carles Rahola. 1881-1939. Que no torni a aixecar-se el patíbul en el clos august de la noble i estimada Girona ni en qualsevol altre indret del món. Assamblea Democràtica d'Artistes i col·laboració de l'Ajuntament. 23 d'abril de 1978". 
 

Autor: Torres Monsó, Francesc
Any: 1959
Lloc: Rambla de la Llibertat 
Promoguda per: Assemblea Democràtica d'Artistes

Fotografia de: Jordi S. Carrera