Carnestoltes

  

màscara de carnestoltes

Carnestoltes a Girona - 2019

De dissabte a dimarts de Carnestoltes es celebren els balls de màscares i disfresses i les comparses. Es tracta d'una festa pagana prèvia al temps de recolliment i privacions que després vindrà amb la Quaresma. Durant els dies de Carnaval, hi ha autorització per trencar les normes de comportament col·lectiu que imposa la societat. Es deixen de banda les formes i els homes es lliuren frenèticament a la disbauxa, als balls. Això sí, ho fan amagats darrere màscares que n'oculten la identitat. En principi, Carnaval és un sol dia -dimarts de Carnaval-, però per extensió ara s'anomena així tot el període anterior a la Quaresma.

Dijous gras o dijous llarder - 28 de febrer

Menjars típics del dijous gras: coca de llardons, truita i botifarra d'ou.

És el tret de sortida del Carnaval, i se'l coneix popularment com el dia de la truita, perquè s'acostuma a menjar truita amb botifarra d'ou. La coca de llardons, o altrament dita coca de greixons, també és molt típica d'aquesta diada. Originalment, la qüestió era atipar-se d'aliments greixosos, normalment en una sortida al camp, per preparar-se per a l'abstinència de la Quaresma.

Dimecres de Cendra - 6 de març

Enterrament del rei Carnestoltes, enterrament de la sardinaÉs el dia de l'enterrament de la sardina i del rei Carnestoltes. És a dir, que s'acaba la festa. Sa Majestat llegeix el seu testament, en què convida els ciutadans a posar fi a la disbauxa i començar una època de recolliment i devoció religiosa. El costum d'enterrar la sardina -una arengada- ve de l'antiga tradició de sortir al camp a berenar l'últim dia de les festes de Carnaval i fer aquest ritual per donar per acabat el període de Carnestoltes.  

 

----------------------------------------------------------------------------------

Efemèrides i anècdotes sobre el Carnestoltes a Girona:

Tot seguit podeu llegir alguns documents antics que fan referència al Carnestoltes

1915 (12 de febrer) - L'alcaldia publica un ban sobre les celebracions del Carnestoltes, en el qual es prohibeix portar màscares i disfresses que al·ludeixin a institucions militars o religioses, així com vendre confeti recollit del terra. Cliqueu aqui per veure el document 

 

1940 (13 de gener) El Pirineo: Suspensió de la festa de Carnestoltes

: 

 Podeu fer cerca de més documents al web de CRDI.    

 

 Font: CRDI - Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions (SGDAP)