La Casa Pastors

Història

Interior de la Casa PastorsLa Casa Pastors és un palau del s. XVII edificat sobre les muralles romanes i la fortificació medieval que s’hi va superposar. A l'interior hi podem observar els murs de la fortalesa medieval i la imponent torre cilíndrica fortificada del s. XIV que presideix una de les entrades a la ciutat, ara coneguda com a Sala de Magistrats, així com les sales nobles de la casa senyorial que fou a partir del s. XVIII. També és clarament visible el rastre deixat pel seu darrer ús com a Audiència Provincial. Els seus murs estan vinculats als llinatges Montcada, Sobreportes i Pastors.

Durant la Guerra del Francès el tinent coronel Narcís Antoni de Pastors va defensar la ciutat i durant el tercer setge (1809) va allotjar Álvarez de Castro al palau, tal com commemora la làpida que hi ha a la façana del casal, la qual va ser inaugurada pel rei Amadeu I de Savoia el 1871.

La casa va ser adquirida per l’industrial Cristòfol Grober en tombar el segle XX i la va traspassar a l’Ajuntament de la ciutat el 1906 a canvi dels terrenys on va construir la seva fàbrica. Cedida al Ministeri de Justícia (1959), l’Audiència Provincial hi ha tingut la seu des del 1973 fins al 2013.

Façana de la Casa Pastors