Incidències

Avís informatiu sobre el bernat marbrejat (Halymorpha halys)

El bernat marbrejat (Halymorpha halys) és un bernat o xinxa exòtic, provinent d’Àsia, que ja s’ha detectat a Girona i en altres municipis de la demarcació. No produeix picadures a persones i animals ni els transmet malalties, però pot resultar molest. El millor sistema per reduir-ne la presència a casa és aspirar-los i submergir-los en aigua i sabó. 

El bernat marbrejat (Halymorpha halys) és un bernat o xinxa exòtic, provinent d’Àsia, que ja s’ha detectat a Girona i en altres municipis de la demarcació. És de coloració marronosa i marbrejada amb una puntuació densa. Es distingeix d’altres bernats autòctons per disposar d’unes bandes blanques que té a les antenes.

S’alimenta de plantes de parcs i jardins i de cultius agrícoles. És important que es controli en parcs i jardins per evitar que augmentin les poblacions i es desplacin a zones agrícoles, on podrien causar seriosos danys als cultius.

El problema per a la ciutadania, és que pot hibernar a dins les cases i provocar molèsties. No produeix picadures a persones i animals ni els transmet malalties, pot resultar molt molest. El millor sistema per reduir-ne la presència a casa és aspirar-los i submergir-los en aigua i sabó.
Si voleu col·laborar en la recopilació de la informació de la distribució d’aquesta espècie invasora, podeu fer-li una foto al dors i al ventre i enviar-lo a https://natusfera.gbif.es/projects/hh-wanted