Notícies i comunicats

15/06/2015

Els premis Ecosí 2015 reconeixen Jordi Roca, Quim Hugues, Josep Ribera, Salvador Sala, Maria Assumpció Pifarré, Terram, ‘Ets el que menges' i LIQaway

La desena edició de la fira de la sostenibilitat va reunir 124 expositors al Palau de Fires de Girona

El Palau de Fires de Girona va obrir divendres a la tarda les portes de la desena edició de la fira de la sostenibilitat EcoSí, que es podia visitar fins diumenge. Coincidint amb la inauguració oficial del saló es van lliurar els premis EcoSí 2015, que en aquesta ocasió han reconegut Jordi Roca, Quim Hugues, Josep Ribera, Salvador Sala, Maria Assumpció Pifarré, l’associació Terram, la revista ‘Ets el que menges’ i l’empresa LIQaway, dins de les sis categories que representen els sis sectors de la fira. Els premis es van crear per reconèixer persones, empreses i entitats que, per la seva trajectòria, contribueixen a promoure els valors d’EcoSí. La mostra reuneix 124 expositors i el programa consta de tot un seguit de conferències, tallers i àgores que conformen un extens calendari.

El premi EcoSÍutat ha estat per al pastisser Jordi Roca, del Celler de Can Roca, per “incorporar la sostenibilitat en els valors del millor restaurant del món en una societat desnodrida de sentiments”; per a Quim Hugues, fundador de Casa Moner i propietari del Grup Boira, per “fer quotidians els productes ecològics a milers de gironins”, i per a l’empresari Josep Ribera, expresident de la Fundació SERGI, exvicepresident del gremi de constructors de Girona i membre de la Comissió de Medi Ambient de PIMEC Girona, per “construir una EcoSÍutat des del compromís social”.

Salvador Sala ha rebut el premi EcoGastronomia per ser “un empresari d’èxit que compagina el rendiment econòmic amb la funció social i ambiental”. El 1986 va fundar Vegetàlia, que elabora i distribueix una àmplia gamma de productes ecològics i que és pionera en la fabricació de proteïna vegetal. L’empresa ha apostat des dels seus inicis per una alimentació natural i ecològica, en equilibri entre la tradició artesanal i l’ús de la tecnologia més avançada.

El premi EcoTurisme ha distingit Maria Assumpció Pifarré, priora del monestir de Sant Daniel de Girona per “la constància obrint les portes i promovent el turisme espiritual que vincula natura, cultura i espiritualitat”.

L’associació Terram, fundada per 15 professionals del món de l’arquitectura, l’arquitectura tècnica, l’enginyeria i la construcció, ha recollit el premi EcoHàbitat per “investigar, difondre i promoure la construcció sostenible en terra”.

La revista digital de salut i nutrició ‘Ets el que menges’, fundada el 2011, ha estat guardonada amb el premi EcoEducació per “divulgar i sensibilitzar amb èxit que l’alimentació que tenim pot transformar-se en una forma de vida”.

El premi EcoSalut ha estat per a LIQaway, una empresa innovadora que ofereix als esportistes de fons una opció saludable i sana, amb ingredients d’origen ecològic.

La inauguració va comptar amb la presència de Marta Madrenas, segona tinent d’alcalde en funcions i regidora d’Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Girona; Domènec Espadalé, president de la Cambra de Comerç de Girona; Miquel Calm, vicepresident en funcions de la Diputació de Girona; Joaquim Maria Caula, vicepresident de la Cambra de Comerç de Girona, i Coralí Cunyat, regidora en funcions de Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Girona. Madrenas ha felicitat els premiats per la seva llarga trajectòria i la seva voluntat de treballar per l’ecologia.

Contra el malbaratament alimentari

La jornada inaugural d’EcoSí ha servit per donar a conèixer la campanya de prevenció de l’Agència de Residus de Catalunya ‘Som gent de profit’ (http://somgentdeprofit.cat/), que lluita contra el malbaratament alimentari. A la fira es pot veure una exposició itinerant i participar als tallers en els que s’explica l’origen del malbaratament i s’aporten dades i consells sobre com evitar-ho.

Altres punts d’interès del primer dia del saló han estat les conferències de Montse Bradford, que ha parlat sobre ‘Estrès, alimentació i emocions’, i del doctor Francisco Barnosell, titulada ‘Cap a un canvi de paradigma en la medicina. La ment, la nostra gran aliada’. En l’apartat d’economia i turisme sostenible s’han presentat projectes exemplars i innovadors en turisme sostenible de la facultat de Turisme de la UdG i s’han celebrat les àgores pels reptes i oportunitats del turisme sostenible a Europa i per la declaració regional local per al desenvolupament sostenible.

EcoSí, convertit en un punt de referència de la sostenibilitat a Girona i consolidat en els últims anys dins del circuit de fires ecològiques, es pot visitar també el cap de setmana des de les 10 del matí fins a les 8 del vespre. A l’entorn dels sis sectors que formen la fira hi participaran, entre d’altres, la cuinera Carme Ruscalleda, l’economista i professor d’universitat Arcadi Oliveres, el físic i filòsof Humberto Schwab, l’impulsor de la banca ètica Joan Melé i l’il·lusionista Xevi. El saló inclou també activitats per als més petits amb l’Espai Nens.


 

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)