Notícies i comunicats

30/10/2014

Sant Narcís, el dia gran de la festa major de Girona

Un miler de gironins i gironines aprofiten la Jornada de Portes Obertes de l'Ajuntament per visitar la casa consistorial.

Font: Ajuntament de Girona

La quarta edició de la Jornada de Portes Obertes a l’Ajuntament de Girona ha servit per demostrar avui, de nou, que es tracta d’un dels actes més populars i consolidats de les Fires de Sant Narcís. Un miler de gironins i gironines s’han apropat durant la jornada d’avui, diada de Sant Narcís, a la casa consistorial de la ciutat. Tal com ha explicat la tinenta d’alcalde i regidora d’Ocupació i Empresa, Marta Madrenas, “es tracta d’un dels esdeveniments més esperats dels actes de Fires, ja que permet a la ciutadania poder fer un pas més en el coneixement del patrimoni i la història de la casa de la vila”.

Aquest any s’han repetit les visites teatralitzades que es van iniciar l’any passat amb un gran èxit d’acollida entre el públic. Enguany, s’ha repetit de nou l’entusiasme per part dels visitants per fer el recorregut pels espais del consistori acompanyats per un grup d’actors que ha explicat, amb clau d’humor, la història de l’edifici i de la institució.

Durant la Jornada de Portes Obertes, s’obren al públic el despatx de l’alcalde Carles Puigdemont; la Sala de Junta de Govern Local, sala de reunions on es reuneix setmanalment l’equip de govern; la Sala Renart, designada amb aquest nom des de l'1 de març del 2013 en homenatge al pintor, restaurador i treballador municipal Ricard Renart i utilitzada per fer-hi reunions dels diferents serveis; la Sala Miquel Diumé, sala polivalent on es fan presentacions diverses i rodes de premsa; el Saló de Sessions, on se celebra el Ple municipal mensualment; la Sala de les Espases; el Teatre Municipal, i el Saló de Descans del Teatre Municipal.

La Sala Renart ha acollit durant tota la jornada l’exposició “La casa de la ciutat: sis-cents anys d’història”, per commemorar el 600è aniversari de l’edifici consistorial com a seu del govern de la ciutat al llarg dels anys. S’hi podran veure documents, plànols, dibuixos i esbossos diversos, entre els quals cal destacar el llibre d’acords municipals de 1414 que dóna fe de la compra de l’edifici per esdevenir la seu de l’Ajuntament. També s’hi exposaran alguns objectes que tenen el segell de la ciutat i que provenen de diversos fons municipals.

Missa pontifical

Com cada 29 d’octubre, el bisbe de Girona, Francesc Pardo, ha oficiat la solemne missa pontifical a la basílica de Sant Feliu de Girona en honor al patró de la ciutat i ha llegit la tradicional homilia de Sant Narcís. Pardo ha fet una crida a la necessitat de “coratge” per “afrontar els reptes actuals d’evangelització, polítics, econòmics i socials en què es troba el país” i per “superar el desànim i l’hostilitat que poden generar alguns fets com la corrupció, l’atur i la dificultat d’un diàleg autèntic”.

Un cop ha acabat la missa, a la qual ha assistit l’alcalde Carles Puigdemont, s'han entonat els goigs de sant Narcís i els assistents han anat fins a la capella es mostren i es veneren les relíquies del sant i han rebut el tradicional cotó pel mal d’orella.

25 anys de “Girona m’enamora”

La cobla La Principal de la Bisbal ha ofert aquest migdia el tradicional concert de Sant Narcís, un dels actes més esperats pels amants de la sardana, a la Sala Montsalvatge de l’Auditori de Girona. El concert d’enguany ha servit també per commemorar el 25è aniversari de l’estrena de la sardana “Girona m’enamora”, escrita per Ricard Viladesau. Per celebrar l’efemèride, l’alcalde de Girona ha fet un reconeixement a la vídua i a la família de Viladesau abans que La Principal de la Bisbal i Els Cremats interpretessin conjuntament el tema que ha servit, un any més, per cloure el concert de Fires.

La Principal de la Bisbal, sota la direcció de Francesc Cassú, ha interpretat peces d’autors com Juli Garreta, Marcel Sabaté, Vicenç Bou o Josep Cassú. En el concert d’aquest any hi ha participat també el grup Els Cremats, que han interpretat temes d’Adrià Puntí i Josep Bastons, abans d’interpretar conjuntament amb La Principal de la Bisbal “M’aclame a tu”, d’Ovidi Montllor, i “Qualsevol nit pot sortir el sol”, de Jaume Sisa.
 

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)