Notícies i comunicats

31/10/2014

La Catedral, escenari d'excepció de "l'obra d'obres" de Domènec Fita

La façana del monument més emblemàtic de Girona servirà de pantalla de projecció aquesta nit del mapping "300 anys. Estel.cat", ideat per l'artista gironí.

Font: Ajuntament de Girona

“300 anys. Estel.cat” és el nom del mapping que es podrà veure aquesta nit projectat damunt una “pantalla” d’excepció: la façana de la Catedral de Girona. La videoprojecció és obra de l’artista gironí Domènec Fita, qui manté, des de fa anys, un vincle estret amb la seu. A través de diferents pintures, gravats i serigrafies de l’autor, combinats amb la música de Joaquim Rabasseda i la tècnica i els recursos audiovisuals del Bloom, la projecció farà un recorregut per la història i el patrimoni de la ciutat i, especialment, de la Catedral.

“És un veritable monument, una obra d’art de creació netament gironina. Es podria dir d’alguna manera que estem davant de l’obra d’obres de Domènec Fita”, ha remarcat l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, durant la presentació del mapping aquest matí. “Estic convençut que el resultat que podrem veure avui serà excepcional. Es tracta d’un compendi d’emocions que s’han de consumir en el moment i en un lloc que ho farà tot màgic”, ha afegit l’alcalde.

De fet la Catedral, que l’alcalde ha definit com a “probablement el lloc més sensacional de la ciutat per poder-hi plantejar un mapping”, és un dels elements “més simbòlics i al·legòrics” per a tots els gironins i, especialment, per Domènec Fita, tal com ell ha reconegut. “He estat sempre lligat d’una manera molt íntima amb la Catedral, però em faltava una part, que és la història del present i, d’alguna manera, amb l’obra que presentem avui culmina tot el procés”, ha explicat l’autor, fent referència a la seva relació i trajectòria creativa amb la Catedral. Sobre el títol de l’obra, Fita ha subratllat que, malgrat que li coses posar noms a les coses, li feia una especial “il·lusió” que l’obra portés aquest nom perquè ha remarcat que “estem en un any molt emblemàtic” –per això comença amb ‘300 anys’-, “l’estel tothom sap què representa” i “hi vaig voler afegir el punt cat” en relació amb el moment actual que viu el país.

La projecció lligarà passat, present i futur tot jugant amb diversos elements. Per una banda, constarà de dibuixos antics de Fita, fent referència al passat i a la seva vinculació amb la Catedral –hi té obres com el Crist jacent, un vitrall o el sant Narcís de la façana-, i també de la música que es va interpretar el 1710, ara fa més de 300 anys, des de la façana de la Catedral quan es va inaugurar la remodelació d’aquest espai. Per altra banda, s’inclourà també la vessant del Fita artista oberta a nous llenguatges creatius, com els que ofereix la videocreació, i la seva relectura de la façana de la Catedral sota diferents paràmetres. Per últim, el teló d’inici de la projecció es farà amb obres actuals de Fita.

La música, tal com ha explicat Rabasseda, hi tindrà la funció de “marcar el ritme i donar coherència i direcció estètica” a una obra que el compositor ha definit com a “joc i experiment a nivell plàstic”.

Les projeccions començaran cada 20 minuts a partir de les 20 h i l’última començarà a les 23 h.
 

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)