Notícies i comunicats

31/01/2019

"Reivindicant Egmont i Carles Rahola. Per la llibertat i contra la repressió" condemnarà la tirania política a través d'una lectura dramatitzada

L'espectacle, organitzat per la Comissió de la Dignitat amb el suport de l'Ajuntament de Girona, s'estrenarà al Teatre Municipal el dia 24 de febrer i recaptarà fons per la Caixa de Solidaritat.

El Teatre Municipal de Girona acollirà el diumenge dia 24 de febrer (12 h), l’estrena de la lectura dramatitzada Reivindicant Egmont i Carles Rahola. Per la llibertat i contra la repressió, organitzada per la Comissió de la Dignitat amb el suport de l’Ajuntament de Girona. Es tracta d’un acte solidari, per això tant músics com actors treballaran desinteressadament i cediran els drets d'execució a la Comissió de la Dignitat per poder enregistrar i difondre la representació de manera gratuïta per qualsevol mitjà. A més, els fons que es recaptin es destinaran directament a la Caixa de la Solidaritat.

Reivindicant Egmont i Carles Rahola. Per la llibertat i contra la repressió vol condemnar els actes de tirania i homenatjar les víctimes de la repressió política, especialment les figures del comte d’Egmon, condemnat pel Tribunal dels Tumults i executat ara fa 450 anys, i la del periodista Carles Rahola, condemnat a mort i afusellat pel règim franquista en fa 80. També és una denúncia a la repressió política que pateixen actualment les persones processades, empresonades i exiliades per defensar la llibertat i els drets de Catalunya.

Perseguint aquest objectiu, l’espectacle consistirà en una lectura dramatitzada de l’obra que l’any 1787 Johann Wolfgang von Goethe va escriure sobre el comte d’Egmon. La mateixa peça que, uns anys més tard, Ludwig van Beethoven va acompanyar amb orquestra i que, posteriorment, Carles Rahola va citar en un dels seus editorials, on va comparar l’obra –llavors reinterpretada per l’Orquestra Simfònica de Girona- amb el context bèl•lic contemporani i de defensa dels drets de Catalunya.

“La cultura també és una eina que permet defensar les llibertats i els drets humans, i per això ens hem sentit cridats a donar suport a l’acte. Per denunciar la repressió política i per homenatjar aquells qui van morir per posar en entredit els règims polítics del moment”, ha remarcat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. A l’acte de presentació de la iniciativa també hi han participat el coordinador de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, i el compositor Joaquim Rabasseda.

La Orquestra Simfònica de Girona, desapareguda el 1937 durant la Guerra Civil espanyola, tornarà de forma simbòlica per musicar l’espectacle, que comptarà amb la col•laboració de 45 músics i amb el lideratge de Daniel Mestre com a director musical, de Jaume Mallofré com a director d’escena i del mateix Joaquim Rabasseda com a coordinador del projecte teatral.

Les entrades per a l’espectacle es poden comprar a través del web del Teatre Municipal i tenen un cost d’entre 10 i 25 euros.  

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)