Notícies i comunicats

18/01/2018

L'Ajuntament de Girona presenta un nou volum de la col·lecció "Girona fotògrafs" dedicat a l'estudi Foto Lux

El llibre es presentarà avui a les 7 de la tarda a la Sala Miquel Diumé.

Avui a les set tarda la Sala Miquel Diumé de l’Ajuntament de Girona acollirà la presentació del nou volum de la col·lecció “Girona Fotogràfs” dedicat a l’estudi Foto Lux. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, presidirà l’acte, on també participarà l’autora del volum –el catorzè de la col·lecció-, Montserrat Baldomà, i el cap del Servei de Gestió Documental, Arxiu i Publicacions i director del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge de l’Ajuntament de Girona (CRDI), Joan Boadas.

 

Foto Lux conté una selecció de retrats d'estudi de la galeria Foto Lux conservats al CRDI, i un text la historiadora de la fotografia Montserrat Baldomà. Aquests retrats constitueixen una mostra antropològica dels habitants de les terres gironines dels anys 20 als anys 40 del segle passat.

 

Fotografía Lux, o Foto Lux, que és el nom amb què es va conèixer l’establiment de manera més habitual, fou una de les presències fotogràfiques més representatives de Girona. A més de la seva llarga trajectòria, de més de 70 anys, constitueix una referència imprescindible entre els estudis de retratistes de la ciutat.

 

L’estudi va ser creat a partir de la societat formada per Joan Barber i Garriga i Joan Pereferrer i Mateu que ja van col·laborar en unes primeres edicions fotogràfiques amb vistes de Tossa de Mar datades del 1915. Aquests primers tempteigs devien ser prou positius, ja que la parella va decidir traslladar-se a Girona i establir-s’hi professionalment.

 

El primer estudi fix el van obrir al número 2 de la Gran Via de Jaume I amb el nom de Fotografía de Pereferrer i Barber. Uns anys més tard van començar a gaudir de cert èxit, com queda palès en el Diario de Gerona que es feia ressò, el setembre de 1919, de l’exposició de retrats que van disposar als aparadors dels porxos de la Rambla.

 

El 1922 la denominació de l’estudi va canviat i va passar a denominar-se Fotografía Gran Vía de Pereferrer y Barber, i els diaris anunciaven també una sucursal a Torroella de Montgrí. El 1923 es van instal·lar a l’emblemàtic estudi del número 1 de la plaça de l’Oli, un emplaçament cèntric muntat amb l’equipament més modern i amb grans aparadors per exhibir els seus treballs on, per primera vegada, juntament amb el seu nom, farien lluir el rètol de Fotografia Lux. La inauguració de l’establiment va tenir lloc el 26 d’abril de 1923.

 

El 1933 Pereferrer i Barber, per motius que es desconeixen, van posar fi a la seva societat. Barber va obrir un nou establiment a la Rambla, número 29, i es va mantenir al capdavant de l’estudi fins que es va retirar, moment en què se’n va fer càrrec el seu fill Enric Barber Gallostra, que va dirigir la botiga fins a la seva jubilació i consegüent tancament del negoci, el 1987. Malauradament el fons Barber no es va conservar.

 

Pel que fa a l’estudi Foto Lux, a partir de 1934 va passar a ser propietat exclusiva de Joan Pereferrer, el qual va regentar l’establiment juntament amb la seva dona, Dolors Pujol. Durant els anys següents Pereferrer, conegut llavors pel sobrenom de Sr. Lux, va seguir treballant activament com a retratista i l’estudi va consolidar la seva posició preeminent en l’escena fotogràfica gironina.

 

L’estudi va tenir continuïtat en la seva filla i el seu gendre, Josep Maria Sabench Bonfill, que és qui va fer la donació del fons a l'Ajuntament de Girona després de tancar definitivament les portes de l’estudi, el 31 de juliol de 1989.

 

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)