Notícies i comunicats

20/03/2017

Música Antiga de Girona edita l'"Oratori de Sant Tomàs d'Aquino" del compositor gironí Jaume Balius

El CD conté també la peça dels Goigs de Sant Narcís, composta pel mateix mestre de capella de la Catedral de Girona.

Aquest matí ha tingut lloc a l’Ajuntament de Girona la presentació de l’últim treball de l’entitat Música Antiga de Girona. Es tracta d’un doble CD que conté l’Oratori a Sant Tomàs d’Aquino de 1783 i els Goigs de Sant Narcís, tots dos del mestre de capella de la Catedral de Girona Jaume Balius. La presentació ha anat a càrrec del tinent d’alcaldia i regidor de Cultura, Carles Ribas, i del coordinador de l’associació Música Antiga de Girona, Jaume Pinyol.

 

El tinent d’alcaldia i regidor de Cultura, Carles Ribas, ha volgut destacar “l’aposta de l’Ajuntament perquè la cultura arribi a tots els públics com demostra el fet que es presenti un CD amb música del s. XVIII que és una mostra d’una part important de la nostra cultura musical i patrimonial”. El regidor també ha posat de relleu “l’enorme feina que fa l’entitat Música Antiga de Girona, única a l’Estat, ja que no només realitzen la tasca minuciosa de recuperar, difondre i divulgar els documents provinents de l’arxiu capitular de la Catedral de Girona dels segles XV, XVI o XVII, sinó que també digitalitzen les partitures que troben, que ja són més de 700, i les difonen a través de concerts i CD”.

 

L’Oratori a Sant Tomàs d’Aquino de 1783 és d’autor desconegut i va ser encarregat pels dominics gironins per celebrar la festa de Sant Tomàs d’Aquino, filòsof i teòleg dominic del s. XIII i un dels intel·lectuals més notables de l’Edat Mitjana. Els Goigs de Sant Narcís són els primers del segle XVIII escrits en català, d’entre els conservats a l’arxiu capitular. La seva singularitat rau en el fet que, entre 1660 i 1760, els goigs en català a Girona van viure un eclipsi suplantats pels villancets de tradició castellana, però cap al 1760 els goigs comencen a ressorgir al costat dels villancets a l’arxiu capitular. La música de l’obra és de caire popular i el text segueix la llegenda tradicional de Sant Narcís.

 

El mestre de capella de la Catedral de Girona Jaume Balius i Vila ha deixat més de 900 partitures, 21 de les quals es troben a l’arxiu capitular gironí. Va ser batejat a la parròquia de Santa Maria del Mar, a Barcelona, el 15 de novembre de 1750, va estudiar música com a escolà de Montserrat i va ser mestre de capella a la Seu d’Urgell el 1778. L’any 1780 va ser ordenat sacerdot i el 1781 va guanyar les oposicions per a mestre de capella de Girona, on va succeir el mestre Francesc Juncà. Va romandre a la ciutat fins al 1785, any en què va marxar cap a Còrdova.
 

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)