Notícies i comunicats

14/05/2018

La primera etapa de l'Ultra Clean Marathon recull prop de 200 kg de residus sota una intensa pluja

L'Ultra Clean Marathon és un repte de 295 km corrent, en set etapes que se celebra del 13 al 19 de maig i que conjuga esport i conservació de la natura.

L'Ultra Clean Marathon (UCM) va arrencar ahir al matí des de la platja de Sant Feliu de Guíxols. Dos nedadors del projecte Vies Braves van fer recollida de residus subaquàtica i van sortir del mar per donar el relleu als ambaixadors de l'UCM, els corredors Albert Bosch i Nicole Ribera. La primera etapa va estar protagonitzada per l'adversa climatologia, amb pluja durant part del recorregut, vent i fred, que va posar "encara més èpica" al repte, tal i com va explicar Albert Bosch a l'arribada al Parc de la Devesa de Girona. Malgrat el temps, una trentena de corredors van acompanyar als ambaixadors al llarg del recorregut -dos d'ells, des de l'inici de l'etapa i al llarg dels 42 quilòmetres-. La resta, s'hi van anar afegint als diferents punts d'avituallament i neteja previstos al llarg del recorregut (Llagostera, Llambilles, Quart i Girona).

Gairebé 200 kg de residus
Al llarg del recorregut, tant els corredors com les persones que van participar a de les accions de neteja de l'etapa d'avui, van recollir 183,5 kg de residus (95,5 kg d'envasos lleugers, 7 kg de paper, 15 kg de vidre i 66 kg d'altres tipus de residus). Cal destacar que, malgrat que el tram de la via verda per on transcorregut l'etapa no estava especialment brut, es van recollir nombrosos residus vinculats a l'activitat esportiva (envasos de gels, barretes energètiques, begudes isotòniques, etc.). D'altra banda, i en el capítol d'altres deixalles es van trobar peces de vehicles (llantes, estores, para-xoc...) així com de nombroses peces de roba (jaquetes, tovalloles, roba interior o sabates) o fins i tot un telèfon mòbil, entre moltes altres coses.

Un cop finalitzada l'etapa, i classificats i pesats els residus, es va procedir a lliurar els premis previstos: al residu més habitual, al residu més curiós i al residu més perillós per la natura. Els guanyadors van ser les bosses de plàstic emprades com a envàs de productes, una ampolla de perfum i un bidó d'oli de motor de cotxe.

Alliberament d'un aligot
L'etapa va finalitzar amb l'alliberament d'un exemplar d'aligot que es va retornar al medi natural després de ser recuperat pel Centre de fauna dels Aiguamolls de l'Empordà. Per la seva banda, l'Associació Naturalistes de Girona i La Sorellona que van col·laborat amb l'etapa, van fer un taller de bombes de llavors amb llavors de menta, farigola i orenga barrejades amb humus i argila.

Etapa 2: Ripoll - Vic
Avui els ambaixadors de l'Ultra Clean Marathon, Albert Bosch i Nicole Ribera, sortiran a les 6.30 hores de Ripoll i la previsió és que arribin a la plaça Major de Vic a les 13.50 hores després de passar per Sant Quirze de Besora, Manlleu i Roda de Ter. Aquesta segona etapa (veure convocatòria de l'etapa) comptarà amb 140 persones que acompanyaran als ambaixadors en diferents trams de la ruta que vorejarà el curs fluvial del riu Ter, un bon exemple de custòdia fluvial. L'etapa es dedica als rius i cursos fluvials i comptarà amb la presència de la dibuixant Pilarín Bayés, del pilot de motociclisme Gerard Farrés i de l'alpinista Ferran Latorre. La informació bàsica de l'etapa es pot trobar aquí.

El recorregut exacte de les etapes de l'Ultra Clean Marathon es pot consultar aquí.

L'etapa d'ahir va comptar amb el patrocini de Comexi i la col·laboració de l'Ajuntament de Girona, l'Ajuntament de Quart, l'Ajuntament de Llagostera, Abet i Noia, Associació de Naturalistes de Girona, Associació La Sorellona, Brita, Denso, Tèxtil Santanderina i el Consorci de le Gavarres.

L'Ultra Clean Marathon està organitzada per la Xarxa de Custòdia del Territori, la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya i la Generalitat de Catalunya mitjançant l’Agència de Residus de Catalunya i el Departament de Territori i Sostenibilitat.

Més informació:
Servei de premsa Ultra Clean Marathon
Gemma Moncho - T. 621 20 16 40
comunicacio@ultracleanmarathon.cat
 

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)