Notícies i comunicats

22/04/2014

La reobertura de la Casa Pastors i dels soterranis de la Catedral, principals novetats de la 59a edició de Girona, Temps de Flors

Del 10 al 18 de maig es podran visitar 145 espais florals, dividits en 82 patis, 54 monuments i 9 jardins

Font: Ajuntament de Girona

La 59a edició de Girona, Temps de Flors permetrà tornar a visitar espais tan emblemàtics de la ciutat com la Casa Pastors, que acollirà un projecte floral i una exposició d’art contemporani, o els soterranis de la Catedral, que es reobren al públic després de les excavacions realitzades els anys 2001 i 2014 amb quatre projectes florals. Aquests són dos dels 145 espais (82 patis, 54 monuments i 9 jardins) que es podran visitar del 10 al 18 de maig i que albergaran un total de 185 projectes florals. L’exposició es podrà visitar cada dia de les 10 a les 21 h i, com ja ve sent tradició, tindrà un horari de tancament especial durant tres jornades: els dissabtes 10 i 17 de maig i el dimecres 14 de maig, dies en què els espais es tancaran a les dotze de la nit. La mostra d’aquest any tindrà una càrrega emotiva especial, ja que serà la primera que es viurà sense la seva fundadora, Maria Cobarsí, que va morir l’estiu passat. Amb motiu d’aquest fet, gran part dels projectes florals d’aquesta edició recordaran la seva figura i serviran per retre-li homenatge.

“És un esdeveniment que dura deu dies i del qual se’n parla tot l’any”, ha remarcat l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, per posar èmfasi en la importància que té l’exposició floral per a la projecció de la ciutat. En aquest sentit, l’alcalde ha subratllat l’aposta, “tant de l’Ajuntament com de tota la ciutat”, per Temps de Flors. “És un moment en què els ciutadans obren les portes de casa seva, en què els gironins i gironines poden fer una mirada nova a la pròpia ciutat, en què la ciutat del dia a dia és especial. Gràcies a tot això, el visitant que s’apropa a Girona aquests dies també la sent d’una manera especial i aquesta és la màgia de la ciutat per Temps de Flors”, ha afegit.

Durant l’acte de presentació de la mostra, la regidora de Turisme i Comerç, Coralí Cunyat, ha fet un breu repàs als nous espais de l’exposició aquest 2014, com ara les escales de Sant Llorenç, el Palau de Caramany, la cisterna de Torre Gironella, el despatx de Maria Cobarsí a la plaça dels Jurats, la teulada dels Banys Àrabs, el castell de portal de Sobreportes o els tres projectes que hi haurà a l’Onyar, “dos dels quals jugaran amb façanes de les cases del riu, com la Casa Masó”. També cal ressaltar les quatre rotondes engalanades que “donaran la benvinguda als visitants que arribin a Girona per carretera”, tal com ha explicat Cunyat.

La cultura tornarà a tenir un paper destacat en la mostra d’enguany. La seixantena de concerts que s’oferiran, entre la tercera edició de Girona A Cappella Festival, els concerts dels cicles corals i d’escoles de música i les activitats per celebrar el Dia Europeu de l’Òpera, o els dibuixos dels Urban Sketchers i la iniciativa Girona, mots i flors completaran l’oferta de propostes durant els dies de l’exposició floral. Aquest any, a més, hi ha un nou al·licient d’interès cultural i patrimonial al recorregut de Girona, Temps de Flors: la descoberta del bany ritual o micvé de la ciutat, utilitzat per la població jueva del 1435 fins a la seva expulsió, que es podrà visitar al Centre Bonastruc de Porta.

Una altra de les novetats d’aquest 2014 és una proposta atractiva que combina cultura i comerç. Es tracta de la iniciativa “Un museu a l’aparador” i consisteix en apropar el patrimoni dels sis museus de la ciutat a través de l’exposició de dotze peces d’art en dotze aparadors de dotze comerços del centre de Girona. A banda d’aquesta acció, el sector comercial i de l’hostaleria de Girona torna a implicar-se aquest any en la mostra i oferirà una nova edició de #Gastroflors, Flors de Nit i la Nit de Flors i Sabors al Mercat del Lleó. Aquest any, a més, els comerços podran obrir el diumenge 11 de maig, d’acord amb la normativa d’obertura comercial aprovada recentment per la Generalitat de Catalunya.

Accions promocionals a Barcelona i Madrid

Seguint amb la voluntat de donar a conèixer Girona, Temps de Flors fora de la ciutat, aquest any s’han programat dues noves accions promocionals a Barcelona i Madrid. Dilluns vinent, dia 28 d’abril, es presentarà l’exposició floral en un acte institucional al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, al qual hi assistiran l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias. Aquest any, a més d’aquest acte oficial, s’instal·laran projectes florals en cinc espais del nucli antic de la ciutat comtal. D’aquesta manera, es permetrà que tothom qui ho desitgi pugui “conèixer i viure en directe el Temps de Flors”, tal com ha descrit Coralí Cunyat, en petit format a Barcelona del 28 d’abril al 5 de maig

Pel que fa a l’acció de promoció a Madrid, aprofitant al línia d’alta velocitat de tren que uneix aquesta ciutat amb Girona, s’ha organitzat el 29 d’abril un trajecte amb periodistes especialitzats durant el qual es donaran a conèixer, en un vagó de tren, tots els atractius de Girona, Temps de Flors. “La idea és que en un recorregut de prop de 4 hores puguin viure d’alguna manera tot el que es viu a la ciutat durant deu dies. Això ens permetrà explicar en directe, d’una manera innovadora, el que és Temps de Flors”, ha explicat la regidora de Turisme i Comerç. Algunes de les activitats que s’han programat són una mostra de la decoració floral d’un vagó, un esmorzar amb elements florals o una petita actuació representativa del Dia Europeu de l’Òpera. Amb relació a aquesta darrera intervenció, el gerent del Mercat Nord-Est-Mediterrani de Renfe, Fèlix Martí, ha subratllat que “pot ser la primera vegada al país que es pugui cantar òpera a 300 quilòmetres per hora”.

Precisament aquesta iniciativa en un vagó del tren d’alta velocitat que uneix Madrid i Girona es portarà a terme gràcies a la col·laboració de Renfe, que en tot moment s’ha mostrar predisposat a participar en les accions promocionals de Girona, Temps de Flors, tal com ja van fer en l’edició anterior. Aquest any s’oferiran 60.000 places per viatjar a Girona des de Madrid, Saragossa i Barcelona en el trens d’alta velocitat durant l’exposició floral. A més, els dos caps de setmana de la mostra es programaran 8 trens especials en el trajecte Barcelona-Girona. Aquests combois significaran un increment de 3.176 places respecte les que s’ofereixen habitualment entre les dues ciutats i tindran un horari especial: sortiran de Barcelona-Sants a les 8.55 h i tornaran de Girona a les 21.22 h. Des d’avui, a més, Renfe oferirà 16.000 places promocionals amb destinació Girona que permetran viatjar des de Saragossa per 21 euros i des de Madrid per 34 euros.

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)