Notícies i comunicats

12/05/2014

Girona, Temps de Flors, exemple dels valors de l'esforç i la convivència

Es tracta d'una edició especialment emotiva i marcada pel record de la fundadora del festival, Maria Cobarsí

Autor: Pere Duran

El president de la Generalitat, Artur Mas, va presidir dissabte la inauguració de la 59ª edició del festival Girona, Temps de Flors, que aquest any té una connotació especialment emotiva per a tots els voluntaris que hi participen ja que és la primera que se celebra sense la fundadora del festival, Maria Cobarsí, que va morir fa uns mesos. El president va estar acompanyat per l’alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, i la regidora de Turisme i Comerç, Coralí Cunyat.

Durant el seu discurs inaugural, Mas va posar en valor la tasca de tots aquests voluntaris que “generosament hi posen el seu temps i el seu esforç” i tot recordant un passatge d’El petit príncep, va afirmar que “és el temps que dediquem a moltes coses –a les flors, a les roses, a la convivència i a treballar pel país- el que fa que siguin importants per a nosaltres”. Mas també va convidar a tots aquells que “insistentment afirmen que aquest és el país de la crispació” a venir a Girona i passejar pels seus carrers “per comprovar que aquest és el país de la convivència serena i tranquil·la”. “L’esforç i la convivència són trets diferencials de tots els catalans i catalanes que, malgrat els temps difícils que vivim, es respiren a les nostres places i carrers”, va afirmar.

L’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, per la seva part, va destacar que durant el festival Temps de Flors “Girona s’obre al món amb esperit col·laboratiu i amb generositat cap a tota la gent que ens visita, sense excloure ningú”. L’alcalde va assegurar també que al voltant del festival “s’ha bastit un projecte cultural que va més enllà de les flors i que ens adreça a més públics, de manera que podem dir que avui ens coneixen més i millor” arreu del món.

En l’acte d’inauguració va intervenir també la regidora de Turisme i Comerç, Coralí Cunyat, qui va assegurar que el festival té en aquesta edició “una connotació emocional més forta perquè fa uns mesos ens va deixar la seva ànima i fundadora, Maria Cobarsí”. “Gairebé involuntàriament, aquest any tots els muntatges giren entorn de la seva figura”, va assenyalar la regidora, qui ha posat com a exemple el projecte de les escales de la Catedral que tenia al darrera. “És una metàfora d’aquesta edició. Hi podeu veure un arbre que simbolitza la Maria, les arrels del festival, i unes siluetes que representen a tots els voluntaris que durant anys han seguit la seva inspiració”, va explicar.

Els soterranis de la Catedral i la Casa Pastors, nous espais

Girona, Temps de Flors compta aquesta any amb un total de 185 projectes florals repartits en 145 espais (82 patis, 54 monuments i 9 jardins), entre els quals destaquen, com a novetat, la Casa Pastors, que acull un projecte floral i una exposició d’art contemporani, i els soterranis de la Catedral, que es reobren al públic després de les excavacions que s’hi han dut a terme els últims anys. Els espais es poden visitar cada dia de les 10 a les 21 h i, com ja ve sent tradició, hi haurà un horari de tancament especial durant tres jornades: els dissabtes 10 i 17 de maig i el dimecres 14 de maig, dies en què els espais es tancaran a les dotze de la nit.

La cultura torna a tenir un paper destacat en la mostra d’enguany. En total s’hi ofereixen una seixantena de concerts, entre la tercera edició de Girona A Cappella Festival, els concerts dels cicles corals i d’escoles de música i les activitats per celebrar el Dia Europeu de l’Òpera. A les propostes musicals s’hi sumen els dibuixos dels Urban Sketchers i la iniciativa Girona, mots i flors. Aquest any, a més, hi ha un nou al·licient d’interès cultural i patrimonial al recorregut de Girona, Temps de Flors: la descoberta del bany ritual o micvé de la ciutat, utilitzat per la població jueva del 1435 fins a la seva expulsió, que es podrà visitar al Centre Bonastruc.

Més a prop que mai en tren

Aquest any s'han ofert 60.000 places per viatjar a Girona des de Madrid, Saragossa i Barcelona en el trens d’alta velocitat durant l’exposició floral. A més, els dos caps de setmana de la mostra s'han programat 8 trens especials en el trajecte Barcelona-Girona. Aquests combois significaran un increment de 3.176 places respecte les que s’ofereixen habitualment entre les dues ciutats i tenen un horari especial: sortida de Barcelona-Sants a les 8.55 h i tornada de Girona a les 21.22 h. Renfe ofereix a més 16.000 places promocionals amb destinació Girona que permeten viatjar des de Saragossa per 21 euros i des de Madrid per 34 euros.

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)