Notícies i comunicats

26/10/2018

Els Diables de l'Onyar donen el tret de sortida a les Fires de Sant Narcís amb una "follia de foc"

L'entitat celebra enguany el trentè aniversari de la seva fundació reivindicant la cultura popular.

Els Diables de l’Onyar han fet honor al seu nom i han omplert de llum i festa la plaça del Vi durant el pregó que ha donat el tret de sortida de l’edició d’aquest 2018 de les Fires de Sant Narcís. Els membres actuals de la colla Marta Cornellà i Xavier Escatllar i dos dels fundadors dels Diables, Xavier Tonietti i Joan Brunet, han estat els encarregats de llegir el pregó des del balcó de l’Ajuntament, on els han acompanyat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; diversos regidors i regidores del consistori i dos diables de la colla infantil.

“Girona és la ciutat dels quatre rius, som una ciutat d’aigua, però avui som una ciutat de foc perquè celebrem els trenta anys dels Diables de l’Onyar, una manera també de donar rellevància a la cultura popular que ens explica d’on venim i qui som”, ha assenyalat l’alcaldessa Marta Madrenas abans de donar peu a l’inici del pregó.

“Això és Diables, la follia del foc ens transporta a l’infern durant una hora cada cop que cremem pobles i ciutats! Aquesta nit som nosaltres qui dóna el tret de sortida de la festa major i volem fer-ho amb la nostra essència. Enceneu les bengales, feu foc i soroll, torneu-vos bojos, sigueu diables per uns dies, poseu-vos les banyes i enceneu el foc que porteu dins. Clameu al cel amb nosaltres, perquè aquesta nit tots som diables!”. Amb aquest clam ha acabat el pregó de les Fires de Sant Narcís d’aquest any i, tot seguit, la plaça del Vi s’ha inundat de bengales enceses que han fet que el foc i la llum fossin els protagonistes d’aquest inici de festa major.

Abans del pregó, dos “diables” –Ferran Casaponsa i Maria Güell- han anunciat a la multitud que s’aplegava a la plaça del Vi qui eren els pregoners i que aquest any Els Diables de l’Onyar celebraven el trentè aniversari de la fundació de l’entitat i han simulat connexions en directe des de diferents punts de la ciutat, com el local dels Diables, la Copa, el terrat de l’Ajuntament o els sis punts d’anella de foc.

A diferència dels anys anteriors, els balls de la imatgeria festiva de la ciutat en dos: alguns han ballat abans del pregó i altres després. Concretament, abans del pregó han ballat la Nimfa del Rec i el Dimoni, els gegants de Santa Eugènia; la Carmen i en Benet, els gegants de l’Esquerra del Ter; la Mula Baba, els dragolins, el Beatusaure i en Gerió. Un cop acabat el pregó, han ballat l’Àliga, el petit Drac Major i els capgrossos i gegants de Girona.

Després de l’habitual pluja de mosques, s’ha fet el retrò de petards a la plaça del Vi i s’han encès les anelles de foc que encerclen la ciutat als barris de Montjuïc, Pla de Palau, Taialà, Santa Eugènia, Pont Major i Font de la Pólvora. 

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)