Notícies i comunicats

20/12/2018

Un estudi sobre el context socioeconòmic de la Girona trescentista, guanyador de la segona beca de recerca històrica Lluís Batlle i Prats

El professor d'ensenyament secundari i doctor en Història Josep Maria Gironella és l'autor d'aquest projecte, que tracta aspectes encara molt desconeguts de la vida quotidiana de la societat medieval de la ciutat i de l'economia local de l'època, singularment en l'àmbit de la indústria o manufactura de la pedra de Girona.

El projecte “Pere Sacoma, el constructor de la Girona medieval (c.1340-1394)”, de Josep Maria Gironella, és el guanyador de la beca de recerca històrica Lluís Batlle i Prats 2017-2018. Es tracta de la segona edició d’aquesta convocatòria, impulsada conjuntament per l’Ajuntament de Girona i l’Institut d’Estudis Gironins, i que té per objectiu aprofundir en el coneixement de diversos aspectes històrics de la ciutat.

 

La voluntat de l’autor de realitzar una recerca inèdita sobre documentació molt diversa de la Girona del segle XIV és un dels elements que el jurat ha tingut en compte a l’hora de valorar la idoneïtat de la proposta, ja que aquestes dades permetran conèixer de prop aspectes encara molt desconeguts de la vida quotidiana de la societat medieval i de l’economia de la ciutat.

 

Tot i que el treball de Gironella se centra en la dimensió humana i professional del principal mestre d’obres o arquitecte del segle XIV a la regió de Girona, Pere Sacoma, l’autor pretén anar més enllà del marc estricte de la ciutat per donar una dimensió nova del personatge, contextualitzant-lo amb l’estudi socioeconòmic de la Girona trescentista i de l’impacte de la seva acció professional en els tallers gironins coetanis. Tot plegat permetria obtenir el quadre més complet de l’activitat d’extracció, treball i exportació de la pedra de Girona durant l’època medieval, una indústria que va ser durant més de 300 anys la segona economia de la ciutat i de la qual encara se’n té un coneixement limitat malgrat la seva importància en la societat i economia gironines.

 

El jurat de la beca ha valorat el caràcter innovador del treball, ja que transcendeix de l’estudi d’un aspecte concret de la història de Girona, com podria ser el de la construcció en època medieval, i s’amplia fins a tocar temes d’història personal, artística, cultural o fins i tot de la importància comercial, econòmica i social que arriba a adquirir la ciutat gràcies a la pedra nummulítica de Girona, coneguda també amb la denominació de “marbre blau”. A més, també s’ha valorat la capacitat que pot tenir el projecte d’obrir una via nova de recerca i estudi sobre el paper del comerç a la ciutat gràcies a l’expansió comercial de la pedra de Girona, que es va utilitzar per construir edificis arreu de la costa mediterrània.

 

En aquesta edició, el jurat ha estat format per l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; pel president de l’Institut d’Estudis Gironins, Narcís Soler; pel secretari de l’Institut d’Estudis Gironins, Pere Freixas; per la historiadora Anna Gironella; per l’historiador Miquel Angel Fumanal; per la directora del Museu d’Història de Girona, Sílvia Planas, i pel cap de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Narcís Casassa.

 

La beca rep el nom de Lluís Batlle i Prats en honor de qui va ser va ser membre fundador i secretari i vicepresident de l’Institut d'Estudis Gironins i arxiver municipal de Girona, càrrec que exercí des del 1939 al 1979.

 

Aquesta beca, de caràcter biennal, és una de les actuacions previstes en l'acord de col·laboració entre l’Ajuntament de Girona i l’Institut d’Estudis Gironins. Està dotada amb 4.000 euros i s'atorga al millor projecte inèdit de recerca en l'àmbit de les ciències humanes i socials i, específicament, en els camps de la història, de l'art, de l'arqueologia i de la geografia relacionats amb la ciutat de Girona.
 

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)