Notícies i comunicats

17/05/2019

El Servei Municipal d'Ocupació engega el cicle de conferències "Ocupació en clau de gènere"

La proposta s'encetarà dimecres 22 de maig, a les 18 h, a l'Espai Marfà, amb la jornada "La (r)evolució laboral de les dones"

El Servei Municipal d’Ocupació de l’Ajuntament de Girona engegarà la setmana que ve el cicle de conferències “Ocupació en clau de gènere”. Aquesta iniciativa té com a objectiu crear un espai de reflexió i formació sobre l’ocupació i el mercat laboral amb clau de gènere dirigit a tota la ciutadania.

La primera activitat programada tindrà lloc dimecres que ve, dia 22 de maig, a les 18 h, a l’Espai Marfà. Es tracta de la jornada “La (r)evolució laboral de les dones. El mercat laboral des d’una perspectiva de gènere”. La sessió s’iniciarà amb una ponència inaugural per contextualizar l’escenari actual sota el nom de “Mercat laboral i feminització de la pobresa”, a càrrec de la directora de la Càtedra UNESCO Dones, Desenvolupament i Cultures de la Universitat de Vic, Sandra Ezquerra. En aquest espai, es farà una revisió de la panoràmica general de la situació de les dones al mercat laboral i es concentrarà en l’anàlisi de la relació entre la discriminació de gènere i la feminització de la pobresa.

Tot seguit, tindrà lloc una taula rodona per compartir experiències de transformació dels entorns laborals. La taula comptarà amb la participació de dos col•lectius de treballadores organitzades: per un costat, Sindillar, el primer sindicat de treballadores de la llar, i, per l’altre, Dones Visuals, una entitat que reuneix dones professionals de tots els oficis del cinema amb l’objectiu de revertir la situació de desigualtat històrica existent al sector audiovisual. Els dos col•lectius representen treballadores amb un perfil ocupacional molt diferenciat que evidencia que la desigualtat per raons de gènere és un tema plural.

També participaran en el mateix debat dues empreses. Per un costat, Som Energia SCCL, una cooperativa de consum d’energia verda amb seu a Girona que té com a activitat la comercialització i producció d’energia renovable i aplica mesures per a fomentar la igualtat a l’entorn laboral. Per l’altre, Henkel Iberica SA, multinacional de l’àmbit de les tecnologies adhesives, la cura i benestar i productes de neteja que presenta un important compromís amb la responsabilitat social corporativa. Ambdues empreses, des d’un mercat i d’un sistema organitzatiu ben diferenciat, exposaran les diverses accions que estan portant a terme en coherència amb el seu compromís amb la igualtat d’oportunitats independentment del gènere.

Es tracta d’una sessió gratuïta oberta a l’assistència de tots els públics, només cal inscripció prèvia. Per tal de facilitar la conciliació laboral i familiar, en el marc de la jornada s’ha previst un espai de jocs per a nens i nenes. En aquest espai, i en col•laboració amb Little Revolutions, hi haurà disponible material didàctic i jocs per tal de treballar la igualtat de gènere. L’espai estarà conduït per persones dinamitzadores comunitàries contractades per l’Ajuntament de Girona a través del plans d’ocupació del programa Treball als barris, subvencionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya.

En el marc del primer cicle de conferències “Ocupació en clau de gènere” està previst programar dues jornades més fins a finals d’any i organitzar diferents tallers pràctics a fi i efecte de donar eines i recursos a empreses i ciutadania per identificar les desigualtats de gènere i crear entorns laborals més igualitaris i justos.

La propera jornada serà el dia 19 de juny a les 10 h a l’Espai Marfà i porta per títol “Les polítiques de gènere a les organitzacions. Més enllà de l’aplicació per llei”. L’objectiu d’aquesta segona jornada és el de presentar iniciatives que s’estan portant a terme en organitzacions de diferents àmbits, cooperatives, administració pública i emprese, per tal d’incorporar el valor de la igualtat com a cultura de l’organització i no només com a mesura per complir la llei.
 

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)