Notícies i comunicats

23/05/2019

"Les imatges eco" d'Isaki Lacuesta arriben a l'Arts Santa Mònica de Barcelona

L'exposició, coproduïda pel Bòlit, Centre d'Art Contemporani i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, es va poder veure a Girona del 25 de gener al 28 d'abril.

Avui dijous 23 de maig, a les 19 h, s’inaugura l’exposició “Les imatges eco”, d’Isaki Lacuesta, a l’Arts Santa Mònica de Barcelona. La mostra, coproduïda pel Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, es podrà veure a la ciutat barcelonina fins al 15 de setembre.

L’acte d’avui a la tarda comptarà amb la presència de la directora general de Cooperació Cultural, Àngels Ponsa; la directora del Bòlit, Centre d’Art Contemporani de Girona, Carme Sais; l’artista Isaki Lacuesta, i l’escultor Pep Admetlla. A més, al matí, el tinent d’alcaldia i regidor de Cultura, Benestar Social i Ciutadania de l’Ajuntament de Girona, Carles Ribas, participarà en la presentació pública de la mostra a Barcelona.

L’exposició “Les imatges eco” està formada per quatre videoinstal•lacions: Les imatges eco, Els films dobles, La tercera cara de la lluna i L’acusat (un cas del sud). El Centre Pompidou de Paris va acollir el 2018 una retrospectiva d'Isaki Lacuesta on es van presentar dues noves instal·lacions Les imatges eco i Els films dobles, que recreaven imatges sorgides tant de creacions anteriors com de noves filmacions en diversos indrets del món.

Les dues videoinstal•lacions estrenades a París es presenten aquest any a Catalunya formant part de l’exposició “Les imatges eco”. Primer es van poder veure al Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona, del 25 de gener al 28 d’abril, i ara han arribat a l’Arts Santa Mònica. Les mostres que es poden veure a Catalunya incorporen dues obres més: La tercera cara de la lluna (que Lacuesta va crear especialment per a la capella de Sant Nicolau de Girona, en col•laboració amb Pep Admetlla) i L’acusat (un cas del sud), que s’estrena a l’Arts Santa Mònica.

Aquest conjunt de videoinstal•lacions de gran format posa en relleu la capacitat creativa i pluridisciplinar d'Isaki Lacuesta com a artista visual, una faceta que ha desenvolupat des dels inicis de la seva carrera artística. Lacuesta parteix del cinema i les arts visuals per investigar nous formats de presentació de les obres, intentant buscar col•laboracions amb creadors d'altres disciplines per generar obres sorprenents per la riquesa de mirades, veus i combinacions.

L’exposició es completa amb fotografies de la col•lecció privada d’Isaki Lacuesta i d’autors relacionats amb el seu treball com a director de cinema, com són Jorge Fuembuena i Oscar Fernánez Orengo. També es presenten diversos estudis de La tercera cara de la lluna, de Pep Admetlla, intervinguts amb grafismes d’Isaki Lacuesta.

L’acusat (un cas del sud), obra inèdita

Isaki Lacuesta va filmar a El Rocío (Huelva) el seguiment d’un cas real de doble assassinat. El resultat fou la mini-sèrie documental Bajo sospecha. El acusado, una producció de Bambú per a Movistar.

Durant el procés d'investigació, es va poder detectar que la vida de l’únic acusat del cas i El Rocío compartien quatre punts cardinals: l'església, la cacera, el bar i la Guàrdia Civil, que estan representades per les quatre pantalles de la videoinstal•lació.

Després de passar més de tres anys empresonat a l’espera de judici, l’acusat del cas va ser declarat innocent. Per això, una vegada alliberat, l’acusat queda fora de quadre en aquesta instal•lació, rodejat (com el/la mateix/a espectador/a) per les quatre pantalles que retraten les quatre institucions d’un sud que no és extemporani, sinó la imatge més imprevisible i realista del nostre segle XXI.

El catàleg

En el context de l’exposició a l’Arts Santa Mònica es presentarà al públic el catàleg Les imatges eco. Isaki Lacuesta, una coedició de Bòlit, Centre d’Art Contemporani.girona i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb la col•laboració de l’Institut Ramon Llull, del Centre Pompidou i del Centre d’Art Contemporani de Barcelona – Fabra i Coats.

El llibre repassa la producció artística del cineasta gironí recollint tota la seva trajectòria en l’àmbit de les arts visuals i inclou textos de Pep Admetlla (artista), Nekane Aramburu (gestora cultural, museòloga i comissària independent), Carlo Chatrian (director del Festival de Cinema de Berlin), Eloy Fernández Porta (professor d’art contemporani de la Universitat Pompeu Fabra i assagista), Ingrid Guardiola (productora i investigadora cultural), Imma Merino (periodista cultural i crítica de cinema), Judit Revault d’Allones (comissària de la retrospectiva d’Isaki Lacuesta al Centre Pompidou de Paris), Enrique Vila-Matas (escriptor) i del mateix Isaki Lacuesta.
 

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)