Notícies i comunicats

22/12/2014

L'Ajuntament de Girona augmenta la inversió en polítiques actives d'ocupació i desenvolupament local al municipi

Es presenten quatre programes d'actuació que s'engegaran l'any vinent i gràcies als quals es preveu que unes 300 persones deixin d'estar a les llistes de l'atur

Font: Ajuntament de Girona

Reforçant l’aposta per fomentar l’ocupació a la ciutat, l’Ajuntament de Girona augmentarà durant el 2015 la inversió en plans i polítiques actives d’ocupació al municipi. A través dels projectes presentats divendres al matí (Joves per l’Ocupació, formació ocupacional i Treball als Barris), es preveu donar a feina a unes 300 persones que actualment es troben a l’atur. Gràcies al finançament a través de la Generalitat de Catalunya i del Fons Social Europeu, la dotació pressupostària per als tres projectes mencionats anteriorment de cara al 2015 és de 1.540.461’82 euros, mentre que l’any passat va ser de 1.459.359’59 euros. Les places atorgades també han augmentat de 536 (2014) a 556 (2015). “La nostra aposta per la promoció de l’ocupació és clara i així ho demostren tant la confiança de la Generalitat de Catalunya en el Servei Municipal d’Ocupació de Girona com la nostra voluntat per crear també plans d’ocupació locals propis, com els que formen part de Girona Actua”, va remarcar la tinenta d’alcalde i regidora d’Ocupació i Empresa, Marta Madrenas. Una part de les polítiques actives d’ocupació municipals previstes per a l’any vinent es vehicularan a través del programes avui presentats.

Pel que fa al programa Joves per l’Ocupació, l’any passat es van inserir un 60% dels gironines i gironines entre 16 i 24 anys que van participar al programa Joves per l’Ocupació. En aquest programa, es formen els joves en competències clau i especialitats formatives. En les darreres dues edicions del programa hi han participat un total de 210 joves, i els resultats obtinguts ha estat molt positius. S’han formalitzat 107 contractes laborals i 80 convenis de pràctiques, amb una participació total de 82 empreses. En l’àmbit educatiu s’ha fomentat el retorn de 105 joves al sistema educatiu reglat –ja sigui en matriculacions a l’ESO o bé a estudis postobligatoris–. Dins la convocatòria d’enguany s’atendran un total de 90 joves, el programa té una durada de 12 mesos i compta amb una dotació pressupostària de 361.830 euros.

Sobre el programa de formació ocupacional, durant el 2014 s’han inserit laboralment un 40% de les persones que van participar als programes formatius, que tenen com a objectiu la formació en un àmbit laboral concret mitjançant l’obtenció de certificats de professionalitat. De cara al 2015, el programa, que té una durada de 10 mesos, compta amb una dotació pressupostària de 191.626 euros. En aquest àmbit cal destacar especialment el certificat de professionalitat de “Sacrifici, preparació en canal i especejament animal”, perquè es tracta de l’únic curs d’aquest tipus que es fa a les comarques gironines i perquè la indústria càrnia és un dels sector productius del territori gironí que avui en dia generen llocs de treball. Aquest curs compta amb la col·laboració de l’Institut de Recerca i Tecnologia Tecnoalimentàries (IRTA) de Monells.

En relació al programa Treball als Barris, aquest 2015 es destinaran un total de 986.038,77 euros (un 17’5% més que l’any passat), finançats pel Servei d’Ocupació de Catalunya, per a polítiques adreçades a la promoció de l’ocupació i el desenvolupament econòmic del barris de Santa Eugènia i Can Gibert del Pla. Aquest programa de caràcter experimental i innovador, durant el 2014 ha permès atendre un total de 300 persones i inserir prop d’un 35% dels usuaris. Cal ressaltar especialment projectes ocupacionals com el de “Patronatge i confecció”, que ja s’ha portat a terme aquest 2014 amb èxit de participació i de repercussió en la ciutat, ja que ha permès elaborar material per a entitats i el consistori; o el d’“Aplicació de decoració de superfícies”. Aquest darrer projecte es dividirà entre el dispositiu d’inserció sociolaboral de col·lectius amb dificultats especials, els programes de qualificació professional, els programes mixtos de formació i treball, programes d’experienciació laboral i programes de desenvolupament local.

Pla estratègic de promoció econòmica i ocupació de Girona

Per enfortir encara més el desenvolupament econòmic i ocupacional del territori, el consistori obrirà la licitació en les properes setmanes del projecte de redacció del Pla estratègic de promoció econòmica i ocupació de Girona i el seu entorn urbà. Es preveu que aquest pla estigui redactat el mes de desembre del 2015. Aquest pla servirà, entre altres aspectes, per dinamitzar l’economia i la promoció de l’ocupació a la ciutat i es portarà a terme en el marc l’Agència de Promoció Econòmica de Girona.

“Creiem que és important tenir en compte que cal invertir en polítiques actives d’ocupació però també que cal tenir present la promoció i dinamització de l’economia en el territori. Són dues cares de la mateixa moneda”, va ressaltar la regidora Marta Madrenas, que va posar èmfasi en el fet que el mes de novembre passat l’atur va ser inferior per primer cop al mes de novembre del 2011, any en què va començar el mandat actual.

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)