Notícies i comunicats

26/06/2014

La reivindicació del turisme actiu i de natura de Girona, el llegat del projecte Res'pir

El programa europeu finalitza les actuacions a la ciutat després de quatre anys de treball per donar a conèixer la seva oferta turística de naturalesa, sostenible i accessible.

Font: Ajuntament de Girona

Aquest matí s’ha celebrat l’acte de clausura del projecte Res’pir a Girona, on durant quatre anys ha desenvolupat una sèrie d’actuacions per donar un impuls definitiu al turisme actiu i de natura de la ciutat, tot fent visible i donant valor al patrimoni natural gironí i donant suport i visibilitat a les empreses del territori que treballen aquest producte. El regidor de Serveis Socials, Cooperació i Participació, Eduard Berloso, ha estat l’encarregat de tancar l’acte, que s’ha portat a terme al Monestir de Sant Daniel. “Que fem aquest acte aquí no és casual, ja que la vall de Sant Daniel és un dels principals paratges naturals de la ciutat i l’escenari ideal per a la pràctica de tot tipus d’activitats de turisme actiu i de natura”, ha explicat Berloso.

Durant la clausura del projecte, s’ha aprofitat per inaugurar la darrera actuació d’inversió i obra realitzada en el marc del Res’pir: la restauració del camí del marge esquerre del riu Galligants, entre el monestir de Sant Pere de Galligants i el pont del Bisbe. Aquesta acció serveix per connectar el centre de Girona i la vall de Sant Daniel d’una manera més amable i natural que l’alternativa que hi havia fins ara i que consistia a passar pel carrer de San Daniel. L’actuació ha consistit a obrir el camí fins al pont del Bisbe; a instal·lar-hi un paviment especial, que permet que sigui transitable còmodament inclús en dies de pluja; a ubicar-hi bancs i taules per crear-hi petites àrees de descans, i a restaurar petits elements patrimonials, com antics rentadors. A més d’això, també s’ha realitzat una actuació de millora i de restauració general a la plaça de la Sardana, situada a prop d’alguns dels principals itineraris de natura de la ciutat.

A més d’aquesta darrera intervenció, amb el projecte Res’pir s’han realitzat altres actuacions d’inversió, com és el cas de l’arranjament del camí de Sant Miquel, la instal·lació de senyalització o la restauració de la Font del Ferro, cosa que ha permès generar una infraestructura de base i de qualitat per gaudir del turisme actiu i de natura a la ciutat. En total, les actuacions d’inversió del projecte han ascendit a 250.000 euros.

L’acte final del projecte ha servit també per atorgar els distintius de qualitat del procediment Res’pir a onze empreses d’aquest àmbit que han assolit, amb esforç i dedicació, els estàndards de qualitat. Entre altres, hi ha representats sectors com el ciclisme, el senderisme, el caiac, els esports d’aventura, la marxa nòrdica o el running. Aquest distintiu evidencia el compromís de les empreses locals amb el turisme de qualitat i sostenible, oferint el millor servei als visitants en un context de màxim respecte a l’entorn.

L’objectiu del projecte Res’pir ha estat dotar els territoris participants d’una oferta turística de naturalesa, sostenible i accessible, en l’eix transfronterer Girona-Perpinyà. Els socis del projecte han estat el Consell General de l’Arieja, Ajuntament de Girona, l’Agència Departamental de Turisme de l’Arieja i els Pirineus, la Universitat de Tolosa II – Lo Miralh i la Universitat de Girona. El calendari inicial del projecte era de l’1 de març del 2010 al 28 de març del 2013, tot i que es va prorrogar fins al 31 de juliol del 2014. El pressupost total del projecte ha estat de 682.234’96 euros (647.234,96 € atorgats inicialment i 35.000 € amb la pròrroga de l’any 2014). En el cas de Girona, l’objectiu ha estat donar impuls i visibilitat al turisme actiu i de natura, tant pel que fa a la creació de producte al territori (obres, rutes, fulletons...) com pel treball conjunt amb les empreses del sector, realitzant una tasca de coneixement mutu, identificació de l’oferta i actuacions de promoció i difusió.

El projecte forma part del Programa Operatiu de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra (2007-2013): Finançament de projectes conjunts entre organismes espanyols i francesos per reforçar la integració dels territoris. Fons FEDER. 

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)