Notícies i comunicats

27/06/2014

Documents, indústries creatives i ciutadania centraran el Congrés Arxius i Indústries Culturals que se celebrarà a Girona el proper octubre

De l'11 al 15 d'octubre el Palau de Congressos de la ciutat acollirà tres esdeveniments vinculats al món de l'arxivística: la 2a Conferència Anual del Consell Internacional d'Arxius, la 9a Conferència Europea d'Arxius i les 13es Jornades d'Imatge i Recerca.

Girona concentrarà totes les mirades del sector dels arxius el proper mes d’octubre amb la celebració del Congrés d’Arxius i Indústries Culturals, que inclourà en un sol congrés tres esdeveniments: la 2a Conferència Anual del Consell Internacional d’Arxius, la 9a Conferència Europea d’Arxius i les 13es Jornades d’Imatge i Recerca. Més de 500 persones procedents d’una quarantena de països assistiran als tres esdeveniments s'agrupen sota un títol comú: “Arxius i Indústries Culturals”, amb l'objectiu de debatre al voltant d’un tema cabdal per als arxius com és la potencialitat de la documentació que s’hi custodia com a recurs per a la creació i el consum de cultura entre la ciutadania. El Congrés es farà de l’11 al 15 d’octubre al Palau de Congressos de Girona.

Durant els quatre dies, es portaran a terme sis ponències amb personalitats rellevants en el seu àmbit, tot i que no formen part del món de l’arxivística. Es tracta del cuiner Joan Roca, que parlarà de la importància que té l’arxiu en el seu procés de creació; la cineasta israeliana Yael Hersonski, autora del guardonat documental sobre el gueto de Varsòvia A Film Unfinished, que exposarà la seva experiència en la recuperació de documents audiovisuals en el seu procés de creació fílmica; l’escriptor Miguel-Anxo Murado, autor, entre d’altres, del llibre La invención del pasado, que centrarà la seva exposició sobre el futur del passat; l’historiador i arquitecte Albert Garcia Espuche, autor de la recerca vinculada al Born de Barcelona, que farà una ponència sobre com exportar el passat al present; el fotògraf Joan Fontcuberta, que explicarà com utilitza la documentació dels arxius en el seu procés de creació d’universos sovint imaginaris, i el mestre Jordi Savall, que exposarà la seva vinculació en l’àmbit de la recerca als arxius, en la ponència “Fonts, interpretació i creació”. Conjuntament amb aquestes ponències, durant el congrés es presentaran 153 comunicacions (procedents de 37 països diferents) en vuit sessions paral·leles.

Els arxius de tot el món custodien una enorme quantitat de documents textuals, gràfics, cartogràfics, fotogràfics i audiovisuals que constitueixen la matèria amb la qual s'ha format la memòria de la humanitat. Els arxius han estat tradicionalment els encarregats de preservar i organitzar aquesta documentació per donar resposta a les necessitats d'administració dels pobles i fer possible la investigació històrica. Però, a més, la documentació custodiada en els arxius pot tenir altres usos com és la creació de productes de consum en l'àmbit cultural.

La digitalització dels fons documentals ha permès la creació de múltiples recursos culturals accessibles a través d'Internet i d'altres xarxes de comunicació que poden esdevenir un nucli central d'interès per a les empreses i els consumidors. Cal conèixer, doncs, la potencialitat d'aquesta documentació per donar resposta a les necessitats dels agents que generen productes culturals i a les demandes de consum entre la ciutadania.

Per això s'han d'establir estratègies d'innovació, tant en el tractament i organització de la documentació, com en la seva difusió i explotació, mitjançant fórmules legals que respectin els drets de propietat intel·lectual i, en definitiva, replantejar el paper dels arxius en la societat de la informació i el coneixement. Aquest és un dels objectius que persegueix el Congrés d’Arxius que organitzarà l’Arxiu Municipal de Girona i I’International Council of Archives el proper mes d’octubre.

En paral·lel a la celebració del Congrés, la ciutat acollirà tot un conjunt d’activitats que es desenvoluparan en diversos centres i institucions. Un comitè local, integrat per arxivers i arxiveres dels diferents arxius de Girona, ha programat exposicions (a la Casa de Cultura, a la Universitat de Girona i als diferents museus gironins) que permetin donar a conèixer al conjunt de la ciutadania el valuós patrimoni documental custodiat en aquests equipaments.

Publicacions (Patrimoni documental a Girona, un monogràfic de la Revista de Girona i la guia de lectura Els arxius a les novel·les), cicles de conferències i de cinema, permetran acostar a la ciutat el valor de la documentació existent en arxius públics i la importància de la seva correcta gestió i difusió. 

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)