Notícies i comunicats

30/06/2014

3 de juliol, Dia internacional lliure de bosses

Us animem a celebrar aquesta diada passant-vos a les alternatives reutilitzables (carretons, cabassos, bosses de roba...) com a primer pas per aturar l'allau de residus al mar.

Ja fa cinc anys que la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus, junt amb ajuntaments, gremis, entitats, empreses de tota Catalunya i en el context de la campanya Catalunya lliure de bosses, celebrem el 3 de juliol, Dia Internacional Lliure Bosses.

La convocatòria és secundada per diverses organitzacions a nivell català, estatal i internacional, com GAIA Internacional o Zero Waste Europe, que realitzen actuacions participatives. Any rere any més gent de tot el món s'uneix per reduir el consum de bosses, símbol universal de la cultura d’un sol ús.

La situació actual mostra que si volem avançar en una reducció efectiva de les bosses d'un sol ús cal anar més enllà dels acords voluntaris amb els establiments. Per això la petició de la campanya Catalunya Lliure de Bosses segueix vigent: que el Govern de la Generalitat de Catalunya reguli el consum de bosses de plàstic a Catalunya a partir de l'aplicació d'una taxa ecològica de 0,20 €/bossa que gravi les bosses d'un sol ús com a mesura dissuasiva de la seva producció i consum. Proposem que reverteixi en un Fons Econòmic de Prevenció de Residus per a campanyes de prevenció de residus, promovent les alternatives reutilitzables (carretó, cabàs, bosses plegables...).

La necessitat d'aplicar mesures efectives per combatre el consum abusiu, i fàcilment evitable, de bosses té el suport de la societat civil, tal com demostra la consulta pública que realitzà la UE l'estiu de l'any 2011, en el qual més del 70% dels europeus està a favor de la prohibició de les bosses de plàstic. De fet, molts països regulen el consum de bosses d’un sol ús aplicant diverses mesures amb bons resultats de reducció de bosses: prohibició, taxa ambiental...

 

Demanem al Govern català i als grups parlamentaris que apliquin amb valentia aquestes mesures eficaces per incidir en la reducció de residus i ara és una bona oportunitat per a incorporar-ho en la redacció del nou Pla General de Gestió de Residus i Recursos 2013-2020 que està elaborant l’Agència de Residus de Catalunya.

Animem als comerços i a la ciutadania a deixar de consumir bosses d'un sol ús i passar-nos a les alternatives reutilitzables (carretons, cabassos, bosses de roba,...), com a primer pas per assolir el Residu Zero, ja que el millor residu és el que no es produeix: bossa zero residu zero!

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)