Notícies i comunicats

28/03/2019

Girona recupera el pont del Dimoni

A partir d'ara es podrà transitar per la passera, que connecta els barris de Sant Narcís i Santa Eugènia.

Girona recupera el pont del Dimoni. un element identitari i llargament reivindicat del barri de Santa Eugènia. Avui s’estan ultimant els detalls finals de l’obra, que manté la imatge original de l’estructura. A partir d’ara, doncs, els veïns i veïnes de la zona podran travessar l’estructura, que connecta els barris de Sant Narcís i Santa Eugènia fent d’enllaç entre els carrers de la Mare de Déu dels Àngels i de Pere Compte amb el carrer de la Maçana.

Les actuacions han tingut una durada de dotze mesos i s’han plantejat arquitectònicament com a unió de tecnologia moderna, tecnologia tradicional i tecnologia medieval. L’objectiu ha estat edificar el pont mitjançant la reconstrucció de dos arcs laterals fets amb estreps de formigó, les dovelles del segle XIV i la paret de maçoneria tradicional, mantenint la imatge original. Per a l’accés al pont, s’han construït dues rampes ubicades en cadascun dels costats de la passera, a banda i banda del carrer del riu Güell.

Un element singular del nou pont és precisament el fet que s’han recuperat les dovelles de carreus de pedra del segle XIV per a la nova estructura i perquè tornin a fer la seva funció original: formar un arc de pedra estructural. En total s’han fet servir un centenar de dovelles que formaven els dos arcs del pont per reconstruir un 70% del que era el pont original. La resta, a banda i banda de l’arc, s’ha substituït per estreps de formigó.

El pont del Dimoni original es va desmuntar el 1968 i estava ubicat en un lloc diferent del que ara s’ha reconstruït, concretament en l’extrem oest de l’actual plataforma que serveix de cruïlla entre el passeig d’Olot, el carrer del riu Güell i el carrer de la Mare de Déu de la Salut. El pont original es va utilitzar des de l’època medieval fins el s. XIX com el pas mes segur que travessava el riu Güell.

Les obres van començar fa un any, el març del 2018, i les ha portat a terme l’empresa Salvador Serra SA per un import de 408.012 euros, IVA inclòs.

NOTA: Imatge de la visita final d’obres del pont, amb l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el regidor d’Urbanisme, Activitats, Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà; i representants veïnals dels barris de Santa Eugènia, Can Gibert del Pla i Sant Narcís. 

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)