Notícies i comunicats

27/04/2018

Girona s'incorpora al Fòrum de les Ciutats amb Consell de la Formació Professional de Catalunya

Onze municipis catalans, entre ells Girona, varen signar el conveni de col·laboració i cooperació per enfortir la Formació Professional a Catalunya.

Dimecres 18 d'abril, en l’emplaçament emblemàtica de la Nau Gaudí de la ciutat de Mataró, onze municipis catalans, entre ells Girona, varen signar el conveni de col·laboració i cooperació per enfortir la Formació Professional a Catalunya.

Aquesta és una iniciativa sorgida del món local per actuar com a únics interlocutors davant d’altres administracions i entitats vinculades a la formació i al treball, així com facilitar la transferència de coneixement i experiències entre els municipis integrants del Fòrum que disposen d’estructures estables de participació i debat, com són els Consells de la Formació Professional i Ocupacional.

El Fòrum l’integren les ciutats de Barcelona, Tarragona, Lleida, Hospitalet de Llobregat, El Prat de Llobregat, Rubí, Terrassa, Sabadell, Granollers, Mataró i Girona. Una de les crítiques que van reiterar els responsables d’Educació presents a l’acte de signatura del conveni va ser la falta de desplegament de la Llei 10/2015, del 19 de juny, de formació i qualificació professionals. És per aquest motiu que volen ser interlocutors directes amb el Departament d’Ensenyament per poder potenciar la feina que es fa des de l’àmbit municipal.

En el Pla de treball del Fòrum es proposarà debatre, compartir, intercanviar bones pràctiques i emetre conclusions entorn aspectes com els models d’orientació als joves i els seus itineraris acadèmics, professionals i laborals, per contribuir a minimitzar l’abandonament dels estudis de formació professional, també aspectes de planificació de l’oferta de formació professional i ocupacional, per adequar-la al teixit productiu i necessitats del mercat laboral de cada municipi, i per últim l’aplicació del model de FP Dual als municipis.

L’Administració local no pot mantenir-se aliena, ans al contrari, cal fer nostre el contingut de la nota informativa publicada pel Centre Europeu per al Desenvolupament de la Formació Professional (CEDEFOP) el desembre de 2013:

" ... tot i que les polítiques estatals són les que conformen el marc de les polítiques en formació professional, són les regions i els governs locals on es poden forjar les sòlides aliances entre l’educació i el sector formatiu, els interlocutors socials, els serveis d’ocupació, els joves i els treballadors socials, que poden donar suport als estudiants, a les escoles professionals i a les empreses, ajudant així a fer que més joves puguin obtenir les qualificacions adequades". 

La TV de Mataró va enregistrar l’acte a:

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)