Notícies i comunicats

21/03/2019

Les Jornades de Medi Natural a Girona arriben a la novena edició

L'activitat, que tindrà lloc aquest cap de setmana, es consolida com un espai de referència per a naturalistes, científics i científiques i persones interessades en el coneixement de la flora i fauna del nostre entorn.

L’Ajuntament de Girona organitza biennalment les Jornades de Medi Natural, que aquest 2019 arriben a la novena edició i als setze anys d’existència. L’activitat tindrà lloc aquest cap de setmana, 23 i 24 de març, a l’Aula Magna de la Casa de Cultura de Girona. L’objectiu de les jornades és crear un espai de coneixement, de trobada i descoberta del medi natural de la ciutat de Girona i el seu entorn.

La inauguració de les jornades, el dissabte al matí, retrà homenatge a Lluís Ball-llosera, mort recentment i que era membre de l’Associació de Naturalistes de Girona i de la comissió organitzadora d’aquestes jornades. En el marc de la inauguració, es pronunciarà la conferència “Fauna de Girona, present i futur”, a càrrec del biòleg Miguel Àngel Fuentes. La xerrada se centrarà en les aus que nidifiquen al nostre territori, les espècies rares que s’han detectat en l’àmbit de la península Ibèrica, el retorn de la llúdriga i petits peixos autòctons amenaçats, com l’escanyagats i la bavosa de riu, o els grups de fauna poc estudiats a la ciutat, com és el cas dels quiròpters.

A continuació, i durant tot el dia, tindran lloc una desena de ponències en les quals participaran naturalistes i persones provinents del món científic, però també alumnes que han elaborat treballs de recerca i moltes persones que, des dels seus àmbits professionals o vocacionals, tenen en comú l’estimació per la natura i el desig d’aprofundir en el coneixement de la fauna i flora del nostre territori. En aquests espais es parlarà de temes que aniran des de l’isard, els taurons a la Costa Brava, les malalties dels amfibis i el duc al Baix Empordà fins al procés participatiu “Paisatges salvats”.

Les activitats de dissabte es tancaran amb la conferència “Canvi climàtic: d’on venim i cap on anem”, a càrrec de Josep Calbó, professor titular del departament de Física de la Universitat de Girona i membre del Grup d’Experts en Canvi Climàtic a Catalunya. En aquesta xerrada es farà un repàs a la història del clima de la Terra i s’explicaran les causes que han provocat canvis climàtics naturals en el passat i perquè actualment es parla de canvi climàtic antropogènic. A partir de les projeccions fetes amb base a models climàtics, s’apuntaran possibles impactes del canvi climàtic i es parlarà dels conceptes de mitigació i adaptació.

Diumenge, dia 24 de març, es durà a terme una sortida per conèixer la fauna singular de la ciutat de Girona, d’una durada aproximada de 3 hores, i que tindrà com a punt de trobada les Hortes de Santa Eugènia. La passejada, que es farà resseguint el riu Ter, anirà a càrrec del biòleg Miguel Àngel Fuentes.

En l’organització de les jornades hi col•laboren activament la Universitat de Girona, l’escola Maristes Girona, el Consorci del Ter, el Consorci de les Gavarres, l’Associació de Naturalistes de Girona, l’Associació El Blauet, i el departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

L’assistència a les diverses activitats programades és gratuïta però requereix d’inscripció prèvia a La Caseta – Serveis Educatius, a través del telèfon 972 221 866 o del web www.girona.cat/caseta, on hi ha més informació sobre les jornades. 

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)