Notícies i comunicats

16/04/2014

La reactivació de l'ocupació, l'agilització de tràmits enfocada al ciutadà i el foment del turisme, elements clau del balanç 2013 de l'Àrea de Promoció

Durant el 2013 s'ha posat en marxa "Girona Actua", pla capdavanter a Catalunya pel que fa a inserció sociolaboral de persones aturades

Font: Ajuntament de Girona

La tinenta d’alcalde i regidora d’Ocupació i Empresa, Marta Madrenas; el regidor d’Urbanisme i Activitats, Carles Ribas, i la regidora de Turisme i Comerç, Coralí Cunyat, han presentat aquest matí la memòria corresponent a l’any 2013. Al juliol del 2013 l’Ajuntament de Girona, de forma coordinada amb el Consell de Cohesió i Serveis Socials de la ciutat, va signar el pla de mesures ocupacionals “Girona Actua” per al període 2013-2014, que s’ha convertit en un pla innovador i capdavanter a tot Catalunya pel que fa a inserció al món laboral de persones en situació d’atur. El consistori ha destinat un pressupost de 500.000 euros per desenvolupar aquestes accions amb l’objectiu de facilitar la incorporació al món laboral de les persones en situació d’atur mitjançant la contractació en una empresa ordinària a través d’incentius econòmics. En aquest sentit, el 29 de novembre passat es van aprovar les bases per atorgar subvencions a les empreses i entitats que contractessin persones en situació d’atur residents i empadronades a Girona. “La nostra prioritat és la lluita contra l’atur i per això hem fet una inversió important com aquesta per fer un programa destinat als col·lectius més fràgils”, ha posat de relleu la regidora Marta Madrenas.

Un total de 292 persones han participat al programa en els primers mesos de la seva entrada en funcionament. Aquestes 292 persones han estat les seleccionades per participar en el programa d’un total de 951 persones que hi han arribat derivades principalment dels serveis socials municipals (un 70’14%) i d’entitats del tercer sector que participen al Consell de Cohesió i Serveis Socials (un 14’20%). La resta ha accedit directament al programa, sense derivació. La major part de les persones que s’han descartat ha estat perquè no resideixen a Girona i, de les restants, s’han prioritzat les persones amb una renda familiar més baixa. De les persones seleccionades, un 71’23% són majors de 30 anys (30’29% de 30 a 39 anys; 43’27% de 40 a 49 anys, i 26’44% de 50 anys i més). Dels majors de 30 anys, un 77’40% són aturats de llarga durada (1 any o més a l’atur) i un 52’88% no tenen el graduat escolar, mentre que dels menors de 30 anys, un 65’39% són aturats de llarga durada i un 78’84% tenen el graduat escolar o un nivell d’estudis inferior.

“Volem a la ciutat més empreses i més fortes”, ha sentenciat la regidora d’Ocupació i Empresa. Seguint amb la promoció econòmica de la ciutat, de cara al 2014 s’ha previst un projecte per promoure, difondre i captar inversions a l’espai urbà, industrial i tecnològic de les àrees urbanes de Girona i Figueres. Arran del fet que ambdues ciutats disposen d’estació de TAV i que tenen una estructura econòmica i una àrea urbana molt similar, han presentat un projecte conjunt per tal de buscar estratègies comunes, sumar esforços i crear activitat i ocupació a través de l’atracció d’inversions. En aquest sentit, es considera necessari anar definint estratègies per tal de maximitzar les oportunitats que presenta l’entrada en funcionament d’aquesta infraestructura per a les dues ciutats. En última instància el resultat que s’espera d’aquest projecte és l’increment de l’ocupació del sòl industrial i un descens dels locals buits existents amb la creació d’activitat, ocupació i riquesa en els dos àmbits territorials.
 

Creació de l’Oficina Municipal de Control d’Activitats

Una de les iniciatives més importants que s’han portat a terme durant el 2013 pel que fa a millorar i optimitzar la gestió, el control i la inspecció derivades d’activitats diverses ha estat la creació d’una oficina transversal, l’Oficina Municipal de Control d’Activitats (OMCA), per coordinar els processos que fins ara tenien lloc a les següents àrees: Urbanisme i Activitats; Sostenibilitat i Atenció Ciutadana; Seguretat, Mobilitat i Via Pública, i Ocupació i Empresa. “Estem treballant per modernitzar el sistema de l’Administració i hem posat èmfasi el fet de facilitar els tràmits al ciutadà i posar l’enfocament des de la perspectiva del ciutadà”, ha explicat Carles Ribas. L’OMCA té com a objectiu assolir la màxima transparència i traçabilitat dels processos envers l’administrat.

Pel que fa als plans urbanístics, el proper estiu es presentarà l’avanç del Pla especial de la Devesa, després del qual s’iniciarà un “procés de cooperació ciutadana”, i del Pla especial de Sant Narcís, barri que “es vol concebre com una ciutat jardí”, tal com ha explicat el regidor. “Hem d’aconseguir teixir la ciutat, amb l’imperant de criteris mediambientals i de priorització dels vianants”, ha afegit el responsable d’Urbanisme i Activitats al consistori.
 

Un total de 175.870 persones han fet servir el TAV amb origen o destí Girona durant el 2013

A banda de la creació d’ocupació, el turisme és l’altra pota clau de la recuperació econòmica de la ciutat. En aquest sentit, l’arribada del tren d’alta velocitat a la ciutat a principis del 2013 ha estat un aspecte determinant en l’augment del nombre de turistes a Girona. La promoció d’una programació d’activitats socials i culturals que omplen el calendari anual, juntament amb el gran volum d’accions promocionals que s’han fet, ha estat també un factor essencial en l’atracció de visitants a la ciutat. “Després de dos anys d’accions promocionals i d’explicar arreu tot el que té la nostra ciutat, ara comencem a recollir-ne els fruits. A més, el tren és un vehicle que ens obre nous mercats i ho hem sabut aprofitar”, ha assenyalat la regidora Coralí Cunyat.

L’afluència de turistes provinents de “ciutats TAV” ha significat un moviment de viatgers a l’estació de Girona de 175.978 persones durant el 2013. D’aquestes, 88.370 han “baixat” a la ciutat. Per procedències, un 63’5% dels viatgers que arriben o marxen de Girona ho fan amb destinació a l’estació de Madrid-Puerta de Atocha, dada que amb xifres totals representa un moviment de 111.722 persones que vénen o van a la capital de la Comunitat de Madrid. A continuació hi ha els viatgers procedents o amb destinació a l’estació de Barcelona-Sants, que representen un 13’3% del total (23.405 persones), i els que vénen o van a l’estació de Saragossa, amb un 12’2% del total (21.401 persones). El mes amb més afluència de viatgers va ser el mes de maig, amb 20.042 moviments, xifra provocada en gran part per les accions promocionals que es van fer durant Girona, Temps de Flors. El segueixen els mesos de febrer (16.631 viatgers), de juny (16.237 viatgers) i de juliol (16.127 viatgers).

Aquesta novetat en les infraestructures de la ciutat ha provocat de retruc un augment del nombre de visitants de Girona. De mitjana, el nombre de consultes registrades a les oficines de turisme de Girona durant el 2013, respecte el 2012, ha augmentat un 34’79%. Per mesos, cal destacar especialment l’augment de consultes que es van registrar durant el mes de març (un 71’02% més), de juny (un 65’56% més), durant el mes d’octubre (un 59’95 % més), durant el mes de gener (un 54’60% més) i durant el mes de maig (un 50’74% més). Un altre element que cal subratllar és l’augment d’un 38’14% de visitants procedents de l’Estat espanyol i un 24’01% provinents de França durant el 2013. De cara al 2014, es vol aprofundir en la promoció de la ciutat de Girona en les ciutats TAV de la Catalunya Nord i el sud de França i en la xarxa de ciutats costaneres a les quals s’ha facilitat l’accés amb l’ampliació del servei de trens de rodalia de Renfe. “Estem treballant per replicar el model de col·laboració que hem establert en els últims mesos amb Renfe per a aquestes noves línies”, ha conclòs Cunyat.

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)