Notícies i comunicats

29/05/2019

El Centre Cívic Barri Vell-Mercadal col·labora en el projecte Dreamers

Proposta que es presentarà el dissabte 1 de juny a la plaça dels Mercaders, en el marc del Festival Inund'art 2019.

Els coneguts tècnicament com MENAs són aquells nens/es i adolescents, menors de 18 anys, d’origen estranger, que es troben separats dels seus pares i que tampoc estan sota la protecció de cap altre adult.

Entre els motius que porten a aquests menors a sortir dels seus països d’origen trobem la pobresa, situacions de des estructuració familiar i des protecció institucional, manca d’oportunitats, la guerra o la violència, catàstrofes naturals, persecució i situacions de violació generalitzada dels drets humans.

És un col·lectiu en situació especialment vulnerable i necessitats de protecció, malgrat tot, no es destinen recursos suficients i molt cops tractats pels mitjans de comunicació com a delinqüents, creant en la societat una alarma social, lluny de la consciència de que son menors desemparats que necessiten del nostre suport. Malgrat tot, no és un projecte dirigit a remoure consciències, és un projecte constructiu que cerca camins per créixer junts, camins que ens enforteixin com a persones, un espai per aprendre i crear ponts.

El grup de 5 joves MENAS (Menors Estrangers No Acompanyats): Yamna, Karim, Ismael, Ayoub i Hatim, creen una casa-instal·lació a partir de la casa que han deixat, la casa que estan construint i la casa que volen projectar. Es convida al públic a entrar-hi a dins, on un dels joves relata la seva història d’una forma poètica: històries plenes de somnis i esperances.

Es un projecte que es realitza conjuntament entre: #Girona Acull, que es de fa un any i mig treballa amb aquest col·lectiu donant recolzament en garantir les seves necessitats bàsiques i donar visibilitat de la situació vulnerable d’aquest col·lectiu, el Centre Cívic Barri Vell-Mercadal com a espai de trobada i recolzament del projecte i l’Associació inund’Art, a través del Festival inund’Art on a més de donar suport al projecte es pretén presentar públicament el projecte artístic comunitari realitzat entre els joves i dinamitzat per un educador social i una educadora artista.

El projecte vol assajar amb metodologies que facilitin la connexió i/o creació de xarxes relacionals de proximitat que permetin als adolescents i joves, de forma individual i col•lectiva, disposar de nous espais de suport, no només com a beneficiari sinó també com actors creadors.
Estendre així les perspectives, els fets i la formació competent del jove per actuar i crear en la societat i més tard per incidir en la seva formació professional. 

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)