Notícies i comunicats

22/08/2014

El FITAG és a punt de començar la 14a edició, la més participativa i multitudinària de la seva història

La inauguració del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG) tindrà lloc el proper 26 d'agost, a les 19 h, al Teatre Municipal de Girona, amb l'espectacle Carícies de pedres i aigües, protagonitzat pel col·lectiu teatral Afrogironins sota la direcció de La Nave Va, i amb la col·laboració del Cor Àkan.

Font: Diputació de Girona
Imatge dels Afrogironins

(Font: Diputació de Girona)

Amb aquesta estrena el Festival incideix ja d'entrada en el fil conductor de l'edició d'aquest any, que versa sobre la integració, la cooperació i la multiculturalitat. Per això, l'espectacle està dedicat a aquelles persones amb iniciativa artística que viuen a casa nostra i que provenen de països llunyans, alguns nouvinguts i d'altres ja plenament integrats. Carícies de pedres i aigües és una obra creada especialment per a l'ocasió i conté un missatge de positivisme que mostra que l'escenari i el teatre també poden ser un pont per a la integració de les cultures.

En aquest sentit, el director del Festival, Martí Peraferrer, explica que «el FITAG continua treballant per un model de festival diferent», i que «cada edició del Festival es construeix de nou per adaptar-se a les noves propostes sorgides durant l'any, i segons les demanes de peticions que arriben». Per això, s'aposta per un festival actiu, en el qual cada any es posi l'accent en un determinat concepte i, en què bona part dels espectacles que s'exhibeixen siguin fruit de col·laboracions entre companyies de casa i de fora, o projectes col·lectius multitudinaris.

El festival. Durant 5 dies, Girona es converteix en la capital catalana del teatre amateur del món; i la convivència, el visionat d'obres i les jornades de debat i diversió, conformen l'agenda del Festival. Del 26 al 30 d'agost, més de 600 participants (prop de 250 són actors i actrius de les comarques de Girona) donaran cos a aquesta edició del FITAG, que es convertirà en la més participativa i multitudinària de la seva història.

En total, 32 companyies de teatre (14 de les comarques gironines) representaran una quarantena d'espectacles que es duran a terme a Girona: al Museu del Cinema, a la sala La Planeta, al Teatre Municipal, al pati de la Casa de Cultura, a l'Auditori Viader, al pati de les Magnòlies i al Centre Cultural la Mercè, i, gràcies a una col·laboració amb l'Ajuntament de Girona, aquest any s'inaugura un nou espai d'exhibició teatral: el centre cívic Barri Vell-Mercadal. Amb aquesta incorporació, es tanca una anella cultural amb la màxima concentració de teatres i sales a Girona.

Les companyies internacionals que aquest any participen al FITAG provenen de Rússia, la República Txeca, Argentina, Eslovènia, Israel, Bèlgica, Croàcia i Andorra; les de l'Estat espanyol provenen d'Andalusia, les Illes Balears, Astúries, el País Basc i Madrid; i les de les comarques gironines, de Girona, Blanes, Medinyà, Sarrià de Ter, Palamós, Anglès, Banyoles, Lloret de Mar i Figueres.

Per altra banda, dins l'àmbit del FITAG als municipis, aquest any són 6 els municipis que col·laboren en aquesta xarxa: Figueres (teatre municipal El Jardí); Lloret de Mar (Teatre de Lloret); Palamós (teatre auditori La Gorga); Palafrugell (Teatre Municipal de Palafrugell); Maçanet de la Selva (La Societat), i la Jonquera (porxos de Can Laporta).

En aquesta edició també destaca l'impuls que es dóna als intercanvis internacionals, mitjançant tres coproduccions que ja fa mesos que s'estan organitzant i que han unit les companyies Maru-Jasp (d'Alcalà de Henares) i Tequatre (de Figueres): Grotesque (de Surgut, Rússia), el Col·lectiu d'actors i actrius de Lloret de Mar i la Companyia Pedres i Sospirs de Girona, amb la directora argentina Graziela Sureda.

A banda d'aquests espectacles, el FITAG també consta d'altres plataformes completament consolidades que tenen lloc durant els dies que dura el Festival al pati de la Casa de Cultura, com són: El Petit FITAG, destinat als més menuts (28, 29 i 30 d'agost, d'11 a 13 h); l'espai El Galliner, en el qual els alumnes d'aquesta escola de teatre mostraran els seus treballs (27, 28, 29 i 30 d'agost, de 19.30 a 21.00 h), i el FITAG de Nits, un petit cabaret lúdic i festiu on es podran veure propostes de MINIteatre (27, 28, 29 i 30 d'agost, a partir de la 1 de la matinada).

El projecte de Microteatre aquest any tindrà lloc al Museu del Cinema els dies 27, 28, 29 i 30 d'agost d'11 a 12.45 h del matí gràcies a la col·laboració amb l'Ajuntament de Girona. L’espectacle de Microteatre tindrà una presència important de peces musicals i anirà a càrrec dels sevillans Ramón Perera (direcció) i Rafael Vega (direcció musical). Grups d'actors i actrius amateurs de les comarques gironines hi presentaran obres breus (d'uns 10 minuts) seguint un circuit per les instal·lacions del Museu. Cal dir que els 6 textos breus que es representaran han estat escrits exclusivament per a aquesta edició del Microteatre per diferents autors de teatre, alguns ja reconeguts.

Estudi actualitzat del sector del teatre amateur de les comarques gironines. El dissabte 30 d'agost a les 12 h del migdia, a la Casa de Cultura de Girona, es presentà l'estudi que ha realitzat la Diputació de Girona a través del FITAG, amb el suport de l'Associació Teatral Amateur Gironina, sobre les companyies de teatre amateur gironines. S'han localitzat prop de 180 agrupacions teatrals escampades pels 221 municipis de les comarques gironines i se n’ha realitzat un estudi, les conclusions del qual s'explicaran aquest dia. A més, es donaran a conèixer noves iniciatives per tal de dinamitzar durant tot l'any les companyies de teatre amateur.

LES ENTRADES

Aquest any el Festival posa a disposició dels espectadors 7.000 entrades, la meitat de les quals són gratuïtes; l'altra meitat es posen a la venda a un preu de 5 €.

Les invitacions per assistir a la inauguració de l’edició del 2014 es començaran a repartir el dimarts, 26 d’agost, a les 17 h, a les portes del Teatre Municipal de Girona, dues hores abans de l’estrena.

Les invitacions per a les funcions de la sala La Planeta, el Teatre Municipal de Girona, El centre cívic Barri Vell-Mercadal i el Centre Cultural la Mercè es repartiran cada dia, una hora abans de l’inici de l’espectacle, a les portes de cada espai.

Els escenaris del Petit FITAG, FITAG - El Galliner i FITAG de Nits són d’entrada lliure.

Els espectacles de la franja nocturna (els del pati de la Casa de Cultura i de les Magnòlies, en les dues franges horàries, i els del FITAG de Nits-Teatre) tenen un preu de 5 €.

També s’ofereixen descomptes i ofertes vàries per la compra de paquets d’entrades.

Les entrades es poden comprar anticipadament al web www.notepreu.cat, al web del FITAG, www.fitag.cat, o a les taquilles, situades al vestíbul de la Casa de Cultura, que estaran obertes a partir del dilluns 26, des de les 17 h fins que s’esgotin les entrades, o minuts abans de l'inici de cada funció. També es poden fer reserves al telèfon d'informació: 633 126 489.

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)