Notícies i comunicats

02/09/2014

El FITAG tanca la catorzena edició amb un augment de l'assistència de públic a tots els espais teatrals del Festival

Un balanç que evidencia que aquesta edició ha estat la més participativa de la seva història

Font: Diputació de Girona (foto Eddy Kelele)

(font: Oficina de Difusió de la Diputació de Girona)

 

La 14a edició del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG) es clou amb més de 7.500 visitants i la participació, dalt els escenaris, de prop de 250 actors de les comarques gironines: un balanç que evidencia que aquesta edició ha estat la més participativa de la seva història. A aquestes dades, hi hem de sumar les recollides dins el projecte FITAG als Municipis, gràcies al qual 6 pobles gironins han acollit representacions del festival.

 

El públic. En tots els espais del Festival ha pujat significativament l’assistència respecte de les edicions anteriors. Molts dels espectacles han exhaurit les entrades i tots han assolit una mitjana mínima del 60 % d’ocupació. Destaquen els plens absoluts en les estrenes al Teatre Municipal, la Sala La Planeta, el Centre Cívic Barri Vell, i en algunes funcions al Pati de les Magnòlies i al pati de la Casa de Cultura, així com les llargues cues d’espectadors als espectacle gratuïts. Les entrades de pagament també han augmentat un 10 %.

 

Pel que fa al FITAG als Municipis, també han augmentat les mitjanes d’ocupació en totes les funcions, senyal inequívoc de la consolidació dels municipis com a integrants del Festival. L’estrena de Metro al Teatre Municipal El Jardí de Figueres va arribar al 100 % d'ocupació, i La historia de una locura a Lloret de Mar també va omplir el teatre.

 

La majoria del públic ha coincidit a valorar com a excel·lent la qualitat dels espectacles, tot i que reconeix la dificultat que suposa l’idioma en les propostes que presenten els grups de teatre amateur internacionals.

 

Microteatre al Museu del Cinema. Una de les propostes amb més bona acollida de l’edició d’enguany ha estat el Microteatre, que s’ha ubicat al Museu del Cinema, i que ha mostrat obres del grup d'actors i actrius de les comarques gironines. Més de 500 espectadors han participat en el projecte durant els quatre dies de Festival. El director del Festival, Martí Peraferrer, explica que «aquesta proposta és un mostra de l’excel·lent grau de col·laboració que té actualment el FITAG amb la ciutat de Girona».

 

Tant el petit FITAG (l’apartat del Festival destinat als més menuts) com el FITAG El Galliner (el que es té lloc a la franja de tarda) han omplert les sales cada dia. També ha estat un èxit, com cada any, el FITAG de nits, en què s’ha pogut gaudir de les propostes de MINIteatres fetes per molts grups gironins.

 

Les coproduccions. L’impuls que s'ha volgut donar aquest any als espectacles internacionals ha estat ben acceptat, tant pels participants en les tres coproduccions que s’han estrenat com pel públic que ha tingut el privilegi de veure-les. L’espectacle Metro ha unit les companyies Maru Jasp, d’Alcalà d'Henares, i Tequatre, de Figueres; en La historia de una locura han treballat plegades les companyies Grotesque, de Surgut (Rússia), i el Col·lectiu d’actors i actrius de Lloret de Mar, i Una mujer inquietante va posar la companyia Pedres i Sospirs de Girona a les mans de la directora argentina Graziella Sureda. Per Peraferrer, «aquests treballs escènics han contribuït a fer realitat un dels grans objectius del Festival: refermar l'esperit associatiu, viure experiències inoblidables i establir ponts d'amistat».

 

Dinamització del sector amateur de les comarques gironines. L’estudi que es va presentar dissabte, 30 d’agost, sobre el cens dels grups de teatre amateur a les comarques gironines, i que va realitzar el FITAG amb el suport de l’Associació Teatral Amateur Gironina, ha ajudat que a l’edició d’enguany hagin participat noves companyies de teatre amateur. El resultat ha estat el Gran Teló del teatre amateur que es va desplegar per primer cop el dia de la inauguració del FITAG, en el qual estaven representades 40 de les 176 companyies de teatre amateur gironines censades en aquest estudi, i l’alta participació d’aquests grups en les càpsules de MINIteatres.

 

Dissabte, abans que es presentés l’estudi, les companyies de teatre amateur també van assistir a una conferència sobre la confederació de federacions estatals de teatre amateur, Escenamateur, en la qual es va parlar sobre les possibilitats de les companyies de federar-s'hi intercanvis teatrals.

 

Perspectiva de futur. De cara a la propera edició del FITAG, en què se celebraran d’una manera especial les 15 edicions, ja s’han establert noves línies de treball i de col·laboració, amb companyies visitants que incideixen sobretot en les potencials coproduccions internacionals.

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)