Notícies i comunicats

23/12/2019

L'Ajuntament de Girona crea una reproducció en miniatura de la figura de l'Àliga de Girona

L'objectiu del consistori és replicar tots els personatges de la imatgeria municipal i posar-los a la venda a l'Oficina de Turisme de la ciutat.

L’Ajuntament de Girona s’ha afegit a la iniciativa d’altres municipis que han reproduït la seva imatgeria popular en format miniatura i ha creat una rèplica de l’Àliga de Girona per vendre-la a l’Oficina de Turisme de la ciutat. Es tracta de la primera reproducció d’imatgeria encarregada pel consistori gironí, que té la intenció de replicar també la resta de personatges populars de Girona durant els propers anys.

Precisament l’Àliga és un dels components del bestiari festiu català més antic i ha estat utilitzada des de mitjans del segle XIV en les festes populars com a símbol del poder municipal, per això duu sempre una corona. És l'encarregada de saludar les autoritats o de solemnitzar l'arribada dels convidats amb el seu ball, i ha ocupat sempre un lloc preferencial dins del seguici.

La figura original de l’Àliga de Girona data de l’any 1513, però no es conserva. La que es troba al Museu d‘Història de Girona és del 1954 i va ser feta a mà, ploma per ploma, pel llauner Francesc Boix. Està construïda íntegrament de llautó a excepció del cap, que és de fusta, i que en aquest cas és obra de l’escultor Agustí Sala. Pel que fa a la mida, fa 136x264x84 cm., i té un pes d’uns 80 kg. Més lleugera és l’Àliga que actualment surt al carrer durant els actes populars de la ciutat. Es tracta d’una rèplica de l’Àliga del museu, feta de fibra de vidre en els tallers de Ventura i Hosta de Navata, i pesa 45 kg. L’acompanya un grup de cinc persones, entre les quals es troba la persona encarregada de fer el Ball de l’Àliga, totes vestides amb una indumentària que ha conservat el color groc dels seus orígens.

La reproducció en miniatura de la figura de l’Àliga de Girona es pot trobar a les oficines de Turisme de la Rambla Llibertat per un preu de 30 €. Properament, l’Ajuntament de Girona preveu crear la rèplica de la resta de figures de la imatgeria municipal, és a dir, els gegants Felix i Àngels; l’Anna Gironella i Carlemany, i tota la corrua de capgrossos, l’Esquivamosques, la Beneta, el ciutadà, el mercader, l’argentera, el merdisser, la Marieta de les Cols, la Pericota i el ballester.

La reproducció l’ha portat a terme l’empresa especialitzada en aquest àmbit Festiari.
 

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)