Notícies i comunicats

06/11/2017

Girona participa al concurs de reciclatge de vidre El Contenidor d'Or

En formen part dotze ciutats catalanes i l'objectiu és premiar el municipi que augmenti més cada mes el seu nivell de reciclatge respecte al mateix període de l'any anterior.

Girona participa al concurs El Contenidor d’Or, que té com a objectiu premiar el compromís de la ciutadania amb reciclatge de vidre a les ciutats. L’Ajuntament de Girona col·labora en aquesta iniciativa impulsada per Ecovidrio, entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge d’envasos de vidre a l’Estat espanyol. 

La ciutat de Girona és un dels dotze municipis catalans que competeixen per aconseguir El Contenidor d’Or. La finalitat de la proposta és incrementar la taxa de reciclatge de vidre (és a dir, els quilos de vidre que es reciclen per cada habitant) en els municipis participants a partir de la mobilització de la ciutadania, així com posar en valor els beneficis ambientals, socials i econòmics del reciclatge. 

Els municipis que participen al concurs, a més de Girona, són Badalona, el Prat de Llobregat, Granollers, Lleida, Rubí, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Tarragona, Viladecans, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. 

La competició va començar l’1 de novembre i s’allargarà fins al 30 d’abril de 2018. Durant aquest període, cada mes es quantificaran els residus de vidre que es reciclen en cada municipi participant i es compararan amb els reciclats durant el mateix mes de l’any anterior. Es tracta que cada ciutat superi la seva pròpia taxa de reciclatge de vidre i la que aconsegueixi l’increment més gran, en relació amb la resta de participants, serà la guanyadora. 

Així doncs, el municipi que més augmenti la taxa de reciclatge cada mes aconseguirà El Contenidor d’Or, el trofeu que lluirà en un espai emblemàtic de la ciutat en reconeixement del compromís de tots els veïns amb el reciclatge del vidre. A Girona està previst que en cas de guanyar El Contenidor d’Or aquest objecte s’ubiqui a la plaça de Catalunya. 

En finalitzar els sis mesos de concurs, el municipi que més hagi augmentat la taxa de reciclatge de vidre serà el guanyador final i podrà fer realitat un projecte de ciutat, com per exemple un parc infantil, un projecte d’una entitat o ONG local, materials per a un equipament cultural o associatiu o el patrocini d’un equip esportiu. 

El vicealcalde i regidor de Sostenibilitat, Medi Ambient, Participació, Seguretat i Cooperació de l’Ajuntament de Girona, Eduard Berloso, ha ressaltat que “es tracta d’una iniciativa a la qual vam voler donar suport des del primer dia perquè posa de manifest i dóna a conèixer entre la ciutadania la importància del reciclatge en general i, sobretot, el de vidre”. 

L’any passat es van reciclar a Girona un total de 2.047.400 quilos d’envasos de vidre, fet que suposa que cada persona va reciclar una mitjana de 20,84 kg. En total, a Girona hi ha instal·lats 365 contenidors per als residus d’envasos de vidre, la qual cosa representa una mitjana de 269 habitants per contenidor. Els quilos mensuals de recollida de vidre els primers mesos del 2017 van ser de 176.160 quilos al gener; 163.100 quilos al febrer; 178.540 quilos al març, i 159.280 quilos a l’abril. 

El 100 % del vidre dipositat al contenidor verd es recicla i s’utilitza per fabricar nous envasos de vidre, aconseguint nombrosos beneficis mediambientals, socials i econòmics. 

Podeu consultar més informació sobre el concurs a http://elcontenidordor.cat/

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)