Notícies i comunicats

07/11/2012

Girona estreny lligams amb Montpeller i la Catalunya Nord

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va visitar ahir l'edifici de la Fundació Joan Bruguera a Montpeller i va assistir a diferents actes institucionals que vinculen ambdues ciutats.

Font: Ajuntament de Girona

Amb la voluntat de refermar els lligams entre Girona i Montpeller, l’alcalde de Girona va fer ahir una visita institucional a aquesta ciutat del Llenguadoc. Puigdemont va visitar en primer lloc l’edifici de la Fundació Joan Bruguera, situat en el barri vell, i va anunciar que el 2013 es reactivaran les beques d’aquesta fundació, un fet que ha de permetre actualitzar les relacions històriques amb Montpeller.

Les beques de la Fundació Joan Bruguera estan destinades a joves gironins perquè puguin estudiar a la universitat de Montpeller. La seva recuperació suposarà la reactivació d'una fundació nascuda el segle XV i que és considerada com una de les més antigues de Catalunya. Les beques les convocarà el patronat de la fundació, integrat per l'Ajuntament de Girona, el Col•legi de Metges i la UdG.
 

HISTÒRIA COMPARTIDA D'UN IL·LUSTRE GIRONÍ: JOAN BRUGUERA
Joan Bruguera, metge gironí del segle XV, es va traslladar a Montpeller, on va desenvolupar part de la seva tasca professional i on va morir el 1452. Al seu testament, Bruguera va llegar 800 escuts per becar anualment estudiants de Girona a la Universitat de Montpeller. El 1464, la viuda de Bruguera va crear la fundació i va crear a Montpeller el col·legi de Girona. L'edifici, situat al carrer de Girona de la capital llenguadociana, pertany avui encara a l'Ajuntament gironí. Després d'anys en l'oblit, ja al segle XX –als anys 80– Girona va actualitzar les relacions amb Montpeller i es va firmar un conveni mitjançant el qual el municipi del Llenguadoc rehabilitava l'edifici i, a canvi, el gironí el llogava per uns 8.000 euros anuals, que es reinverteixen a la Fundació. El conveni continua vigent avui, i a la residència, gestionada per l'oficina d'habitatge de Montpeller, s'hi allotgen una quinzena d'estudiants.
 

L'ARQUITECTURA COM A PUNT DE TROBADA
En el marc d'aquesta visita, Puigdemont es va trobar amb l'alcaldessa de Montpeller, Helène Mandroux, amb la qual, acompanyats del president del col·legi d'Arquitectes de Girona, Frederic Cabré, van inaugurar l’exposició dels ‘15 Premis d’Arquitectura de les comarques de Girona 2012’. La mostra, que es podrà veure fins al 26 de novembre de 2012 a la Sala d’Exposicions de l’Hôtel de Ville de Montpeller, dóna a conèixer les trenta propostes que enguany han quedat seleccionades entre les quals trobem els tres premis d'Arquitectura: la Comissaria de la Policia Local de Salt; la Casa Porxo de Santa Pau i la rehabilitació de La Marfà de Girona.

L’exposició també mostra els projectes que el jurat va voler destacar amb una menció especial i que són la Llar d’infants municipal Lilaina de Figueres, la Coberta fotovoltàica també a Figueres, Our House de Quart, la rehabilitació i ampliació de l’església de Santa Maria del Turers de Banyoles i Ombra de pètals de Girona.

Per finalitzar la visita, l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va participar a la taula rodona ‘Gérone/Montpellier l’architecture qui nouis rassemble’, sobre l'arquitectura compartida entre Girona i Montpeller. A la taula varen participar-hi Christophe Lladeres, president del Conseil Régional de l’Ordre des Architectes du Languedoc-Roussillon; Frederic Cabré, president de la Demarcació de Girona del COAC, i Michael Delafosse, alcalde electe Diputat de Desenvolupament Urbà de la ciutat de Montpeller.  

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)