Notícies i comunicats

20/01/2015

Navigam i Xebi SF obriran el segon cicle de documentals musicals de l'Espai Marfà

El cicle, que tindrà lloc el primer dilluns de cada mes, es completa amb documentals sobre The Gramophone Allstars, l'escena antifolk catalana i les jam sessions WTF del Jamboree Jazz Club.

El primer dilluns de cada mes a les 19.30 h, l’Espai Marfà programarà una pel·lícula documental actual per acostar-se al fet creatiu d’alguns dels artistes més rellevants del panorama musical català. La primera sessió, que tindrà lloc el dilluns 2 de febrer, serà un programa doble amb la projecció de dos curtmetratges: Navigam a Istanbul amb Jaume Pla (Mazoni) i Submergit o volant. Dos curtmetratges musicals de la mateixa factoria de directors: Josep Sarquella, David Gimbernat i Andreu Fàbregas i que han comptat amb el suport de les Ajudes Kreas de l’Ajuntament de Girona.

Navigam és un projecte webdoc que vol potenciar la internacionalització de la música actual catalana. La cançó d’un autor català esdevé el pretext per conèixer una ciutat i tota una cultura gràcies a la música. Aquest curtmetratge documental descobrirà Istanbul a través dels seus músics i amb una cançó de Jaume Pla (Mazoni) com a fil conductor. El documental retrata l’evolució d’aquesta cançó: com es transforma i adquireix nous matisos en ser reinterpretada per músics que viuen a la confluència d’Orient i Occident.

A Submergit o volant el músic gironí Xebi SF s’emporta a l’espectador de viatge: un viatge amb la seva furgoneta que ens durà arreu de l’Estat espanyol gravant el seu primer disc en solitari Duermevela. 4.000 km, 19 dies i més de 10 trobades amb col·laboradors que van des de Joan Colomo fins a Paco Loco i un munt d’aventures que han fet possible realitzar aquest somni.
La presentació anirà a càrrec dels directors del documental.

Completaran el cicle documental la projecció Jazzmaica. The Gramophone Allstars Big Band. El documental, This is the unfinished story of The Missing Leech (a film about something called Antifolk) i The Jump! WTF Experience.

L’entrada a totes les projeccions és gratuïta.

Imatge il·lustrativaMés informació: www.girona.cat/marfa


Dilluns 2 de febrer a les 19.30 h
Navigam a Istanbul amb Jaume Pla (Mazoni)

Presentació a càrrec dels directors.

Amb la direcció de Navigam (creació col·lectiva) (Catalunya, 2015). 30 minuts.
Versió original en català i turc. VOSC.

Navigam és un projecte webdoc que vol potenciar la internacionalització de la música actual catalana. La cançó d’un autor català esdevé el pretext per conèixer una ciutat i tota una cultura gràcies a la música.

Aquest curtmetratge documental descobrirà Istanbul a través dels seus músics i amb una cançó de Jaume Pla (Mazoni) com a fil conductor. El documental retrata l’evolució d’aquesta cançó: com es transforma i adquireix nous matisos en ser reinterpretada per músics que viuen a la confluència d’Orient i Occident.

Amb el suport de: Ajudes Kreas
 Imatge il·lustrativa

Submergit o volant

Presentació a càrrec dels directors.

Amb la direcció de David Gimbernat, Josep Sarquella i Xebi SF (Catalunya, 2014).
28 minuts. Versió original en català i castellà.

El músic gironí Xebi SF s’emporta a l’espectador de viatge: un viatge amb la seva furgoneta que ens durà arreu de l’estat espanyol gravant el seu primer disc en solitari Duermevela. 4.000 km, 19 dies i més de 10 trobades amb col·laboradors que van des de Joan Colomo fins a Paco Loco i un munt d’aventures que han fet possible realitzar aquest somni.
 

Dilluns 2 de març a les 19.30 h
Jazzmaica. The Gramophone AllStars. El documental

Presentació a càrrec de Genís Bou, director musical del projecte.

Amb la direcció d’Arnau Costa, Jordi Sacasa i Jep Jorba (Catalunya, 2014). 26 minuts.
Imatge il·lustrativaVersió original en català.

Què passaria si Sam Cooke, Barry White, Ray Charles i Stevie Wonder fessin unes cerveses amb Tommy McCook, Bob Marley, Toots Hibbert i Lloyd Knibbs? Doncs segurament haurien tingut la mateixa idea que en Genís Bou: muntar una big band on el soul, el funk i el jazz ballessin sobre la base rítmica de l'ska, el rocksteady i el reggae.

El documental de Jazzmaica segueix el procés de creació d'aquest espectacular projecte, des de l'elecció dels temes fins a la seva presentació en directe, passant pels assajos, la gravació del disc i la forta repercussió mediàtica que ha obtingut.

Els tres creadors del documental van creure en els miracles (parafrasejant a The Jackson Sisters) quan van saber de l'existència d'aquest projecte, ja que no només posa de relleu la forta influència que la música jamaicana ha exercit al nostre país, sinó que també reivindica una fornada de joveníssims músics de jazz amb un talent desbordant, tot creant un projecte gairebé inèdit a nivell mundial. Jamaica s'escriu amb doble zeta, de Jazzmaica!

Col·labora: Black Music Festival
 

Imatge il·lustrativaDilluns 13 d’abril a les 19.30 h
This is the unfinished story of The Missing Leech (a film about something called Antifolk)

Presentació a càrrec dels director.

Amb la direcció de Vicenç Ferreres (Catalunya, 2014). 102 minuts. Versió original en català, castellà i anglès. VOSE.

En clau de documental musical i a partir del retrat del músic de Sant Joan de Vilatorrada, Maurici Ribera The Missing Leech, la pel·lícula explora l’escena antifolk catalana: gran calaix de sastre musical que amb actitud punk i sonoritats folk reivindica la llibertat artística. Una escena formada per noms com The Missing Leech, Joan Colomo, Ferran Palau, Esperit!, Liannallull, Mad'zelle... de la seva mà, el documental retrata la honestedat de l’antifolk. Un món d'amics, units per passió, candidesa i rebuig dels clixés.

Col·labora: Festival Strenes
 

Dilluns 4 de maig a les 19.30 h
The Jump! WTF Experience

Imatge il·lustrativaAmb la direcció de Carme Puche (Catalunya, 2014). 85 minuts.
Versió original en català, castellà i anglès. VOSE.

Després d’onze anys de residència a la sala Jamboree de Barcelona, What The Fuck! (WTF), és la més antiga de les jam sessions barcelonines. Mentre la crisi econòmica s’aguditzava i les protestes al carrer es feien quotidianes, a pocs metres a sota terra, en el mític Jamboree Jazz Club, joves músics combatien la desesperació trobant-se a l'escenari cada dilluns per improvisar a cor obert, ja fos jazz, rock, electrònica o hip-hop.

De primavera a hivern, el film va de músic en músic i viatja fins als anys seixanta del primer Jamboree, intentant descobrir què tenen les WTF. Aurelio Santos, instigador i animador de les WTF no apareix a les entrevistes. Una absència que augmenta la seva figura mítica.

The Jump! és un documental observacional que segueix l'explosió musical de més d'un centenar de joves músics que han lluitat per sobreviure al que s'ha denominat l'any de l'abisme a l'Estat espanyol. 

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)