Notícies i comunicats

10/01/2018

L'Ajuntament de Girona habilita l'edifici de les Sarraïnes per a persones sense sostre durant els mesos de fred

S'afegiran dotze places perquè hi puguin anar a dormir i sopar aquells transeünts que no s'adapten a cap dels recursos ordinaris de la ciutat.

Avui entra en funcionament el nou dispositiu d’emergència de l’operació de fred a la ciutat. L’Ajuntament de Girona, a través del Centre d’Acollida i Serveis Socials La Sopa, oferirà dotze places més per a les persones sense sostre que dormen als carrers de la ciutat i que són especialment vulnerables durant els mesos de més fred.

 

Amb aquesta finalitat, s’ha habilitat l’edifici de les Sarraïnes per oferir allotjament nocturn i un petit refrigeri per sopar –sopa, infusions, sucs, cafè i galetes- en horari de 20 h a 8 h de dilluns a diumenge. Es preveu que el dispositiu estigui operatiu fins al 15 de març.

 

Aquest recurs va especialment adreçat a tots aquells transeünts que no s’adapten a cap dels recursos ordinaris disponibles a la ciutat per a persones sense sostre i té com a objectiu principal cobrir les necessitats bàsiques.

 

“Sempre hem dit que per nosaltres la prioritat són les persones i les més vulnerables són les que hem de protegir especialment. A més, m’agradaria destacar que els voluntaris que gestionaran aquest espai són persones que han viscut la mateixa experiència de les persones que en seran usuàries i que, per això, poden generar una relació de confiança amb ells”, ha subratllat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. La gestió de l’espai de les Sarraïnes es farà de forma conjunta entre un equip d’unes disset persones voluntàries amb experiència d’haver viscut al carrer, que han fet un seguiment social a La Sopa i que participen en les Trobades amb Sostre, i dos responsables del torn de nit de La Sopa.

 

El nivell d’exigència per als usuaris serà molt baix, l’entrada serà lliure i no caldrà presentar cap documentació i donar cap dada més enllà del nom. No hi haurà compromís d’assistència i l’única norma serà la del respecte i la bona convivència amb les altres persones usuàries. “El nostre objectiu prioritari és donar una resposta, i alhora una nova oportunitat, a les persones sense sostre que viuen a la ciutat i que han rebutjat tots els recursos que se’ls han ofert fins ara”, ha explicat la regidora de Salut i Igualtat i Drets Socials de l’Ajuntament de Girona, Eva Palau.

 

En aquest sentit, cal destacar que les normes de gestió i d’ús del centre les establiran els propis usuaris juntament amb les persones voluntàries i els tècnics de La Sopa que s’encarregaran de vetllar per al bon funcionament del centre. Entre tots es decidirà, per exemple, a quina hora s’ha de callar per poder descansar, a quina hora s’han d’aixecar o com s’organitzaran en la distribució de l’espai, l’ordre i la neteja.

 

L’equip de voluntaris farà un servei d’acollida i d’acompanyament però també de suport logístic de l’espai. Portaran un registre amb el nombre de persones ateses cada dia i un breu diari de camp sobre els aspectes més rellevants del servei. Si sorgeix algun incident es trucarà a La Sopa i els responsables del torn de nit donaran un cop demà per resoldre la incidència segons el protocol que hi ha al centre.

 

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)