Notícies i comunicats

25/01/2018

Més de 2.000 infants de Girona i Figueres investiguen les vides de persones compromeses amb la pau i els drets humans

La iniciativa, impulsada pels ajuntaments de les dues ciutats i la Coordinadora d'ONG Solidàries, porta per nom "Protagonistes per la pau" i és la proposta d'enguany per commemorar el Dia Escolar de la No Violència i la Pau.

L’Ajuntament de Girona, l’Ajuntament de Figueres i la Coordinadora d’ONG Solidàries coorganitzen enguany la campanya “Protagonistes per la pau”. Es tracta de la campanya del 2018 per commemorar el Dia Escolar de la No Violència i la Pau i hi participaran més de 2.000 infants de dotze escoles de Girona i Figueres.

Al llarg del mes de gener les escoles participants han treballat la cultura de pau, els drets humans i els seus valors, amb tallers i dinàmiques escolars i mitjançant la cerca d’informació sobre persones anònimes o conegudes, internacionals o locals, que han construït la pau des del seu dia a dia, demostrant el seu compromís.

En aquest ampli llistat de vides per la pau hi trobem personatges molt coneguts com la Malala Yousafzai, activista per l’educació i Premi Nobel de la Pau; l’economista i activista Arcadi Oliveres; el pallasso Tortell Poltrona, fundador de Pallassos Sense Fronteres, o l’alcaldessa de Lampedusa i defensora de les persones refugiades, Giuseppina Nicolini.

Però entre els “Protagonistes per la pau” també hi ha gent anònima com Marley Dias, que fa dos anys va iniciar la campanya #1000BlackGirlBooks per aconseguir una donació de 1.000 llibres, en els quals la protagonista fos una nena negra, farta de no poder-se identificar amb les lectures escolars recomanades. O també hi ha Omid Kokabee, un jove físic iranià que va estar empresonat per negar-se a treballar en un programa nuclear al seu país i que ha rebut nombrosos premis per la seva valentia i pel seu treball fet, des de la presó, a favor dels Drets Humans i de l’educació dels seus companys presos.

Com en anteriors edicions, la formació als nens i nenes ha anat a càrrec d’alumnat dels cicles formatius d’Educació Infantil, Animació Sociocultural i Integració Social de Girona i Figueres, dels instituts Vallvera, Montilivi i Ramon Muntaner. Una altra novetat és que els joves del PFIPTT de Girona, que ja fa anys que participen a la campanya del DENIP, han participat també de la cerca d’informació per confeccionar biografies de pau.

La campanya inclou “L’hora del conte de la pau”, que va a càrrec de les alumnes d’Educació Infantil de l’institut Montilivi, en diferents biblioteques de la ciutat: la Biblioteca Escolar Montfollet (26 gener a les 17 h), Sala de Lectura Girona Centre (29 de gener a les 17.30 h) i Biblioteca Antònia Adroher (30 de gener a les 17.30 h). Aquesta activitat està adreçada a les famílies i orientada a completar el treball fet a les escoles.

Com en les anteriors edicions de la campanya, “Protagonistes per la pau” es clourà dimarts 30 de gener, amb una festa al parc del Migdia de Girona, en la qual participaran centenars de nens i nenes d’escoles i instituts de Girona i Figueres. 

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)