Notícies i comunicats

22/02/2018

La periodista Gemma Busquets explora el tractament del vot femení en la premsa gironina de l'època republicana

Es tracta del treball guanyador de la segona edició de la Beca dels Premis Carles Rahola, impulsada per l'Ajuntament de Girona.

El tractament del debat al voltant del vot de les dones en la premsa gironina de l’època republicana (1931-1936) centra el treball elaborat per la periodista banyolina Gemma Busquets que va guanyar la passada edició de la Beca dels Premis Carles Rahola en la modalitat professional. La presentació del treball s’ha fet aquest matí a la seu de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

 

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha felicitat Gemma Busquets per la tasca de recerca desenvolupada i ha destacat el “caràcter extraordinàriament i lamentablement vigent” del contingut del treball: “en primer lloc, pel que fa al paper de la dona en la societat, en què encara queda molta feina per fer, i en segon lloc, pel que fa a parlar de democràcia i de república”. En aquest sentit, el president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Ventura, ha ressaltat que el treball “dóna una informació imprescindible d’uns anys molt intensos que ens van aportar moltes coses”.

 

Sota el títol “El vot femení a la premsa de les comarques gironines (1931-1936)”, Gemma Busquets ha volgut fer una petita radiografia de la vida quotidiana de la Girona dels anys 30 posant èmfasi en els esdeveniments de la ciutat i cercant-hi la presència femenina. “Prenent el fil conductor del vot femení als diaris, l’objectiu final s’ha revelat al descobrir dones gironines, oblidades, però amb consciència política i que han aparegut en la recerca, com ara Angelina Compte Lliuró, Consol Garriga Pla o Joaquima Planas”, ha explicat Busquets.

 

La recerca de la periodista s’ha centrat en el fons digitalitzat de l’Arxiu Municipal de Girona, on ha trobat exemplars de les dues principals capçaleres de la ciutat de Girona de l’època: L’Autonomista, que propagava l’ideari d’Esquerra Republicana, i el Diari de Girona, pròxim a les tesis conservadores de la Lliga. Per complementar el treball, Busquets també ha buscat referències a la premsa barcelonina del primer terç del segle passat, com ara al diari La Rambla.

 

L’Ajuntament de Girona va crear la Beca dels Premis Carles Rahola el 2015 amb l’objectiu de fomentar la investigació i la recerca en l’àmbit del periodisme a les comarques gironines. D’aquesta manera, a més, el consistori va entrar a formar part del projecte dels Premis Carles Rahola, impulsat ara fa nou anys per la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes i la Diputació de Girona. Des de fa sis anys, a més, se celebra la Setmana dels Rahola, amb conferències, taules rodones i exposicions al voltant del moment que viu actualment el periodisme al nostre país. La diputada de la Diputació de Girona, M. Àngels Planas, ha subratllat que durant la Setmana dels Rahola es posa especialment de manifesta que “cultura, periodisme i comunicació esdevenen sinònims”.

 

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)