Notícies i comunicats

01/10/2019

Jornada formativa sobre participació ciutadana

El passat dissabte 21 de setembre va tenir lloc la Jornada Formativa sobre Participació ciutadana.

Aquesta jornada va ser organitzada per la Federació d’Associacions de Veïns de Girona. Van assistir-hi una quarantena de persones entre les quals membres d’associacions de veïns i veïnes i d’altres entitats gironines, així com representants polítics i del govern local, directors i directores de centres cívics i personal divers de l’ajuntament de Girona.
Després de la benvinguda per part dels organitzadors, la jornada va començar amb ponències sobre participació ciutadana, democràcia participativa, i models de participació de la mà de Quim Brugué, i, posteriorment, de Joan Trias, professors de la UdG. S’hi van repassar les diferents modalitats democràtiques, com la representativa i la directa, així com les metodologies agregatives i deliberatives alhora de prendre decisions i del procés participatiu... També es va fer un anàlisi dels punts forts i febles d’aquests models de participació i les limitacions en les que es poden trobar depenent de la manera com es plantegi el procés i del marc del funcionament polític en el que aquest es faci. A partir d’aquí, van anar sorgint exemples concrets de processos participatius i anaven definint i analitzant aspectes a tenir en consideració i la viabilitat d’aplicar-ne el resultat.
En la segona part de la jornada es va realitzar una dinàmica de treball conduïda per Salvador Martí (professor UdG) organitzant petits grups d’entre 5 i 8 persones per recollir dificultats i aspectes positius de processos participatius de la ciutat de Girona, i, de la participació de la ciutadania en aquests, procurant aportar valoracions i idees per tal de millorar-los i generar un espai de debat transversal.

 

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)