Notícies i comunicats

15/03/2018

Girona dóna nom a la darrera versió del programa d'informació geogràfica de codi obert QGIS

La ciutat va acollir la 2a Conferència Internacional de QGIS el maig del 2016.

El nom de la ciutat de Girona ha estat escollit per denominar la darrera versió del programa d’informació geogràfica de codi obert QGIS, un dels més utilitzats del món en aquest àmbit tant en els sectors professionals com acadèmics. La versió s’anomena, concretament, QGIS 3.0 “Girona” i s’ha triat el nom del municipi perquè va acollir la quinzena reunió de desenvolupadors, la 2a Conferència Internacional d’Usuaris i Desenvolupadors de QGIS i les Jornades SIG Lliure el maig del 2016.

El Quantum GIS (abreviat sovint com a QGIS) és un programa de visualització, edició i anàlisi de dades que conforma un sistema d'informació geogràfica (SIG). Es tracta de programari de codi lliure i multiplataforma, és a dir, que es pot modificar i descarregar lliurement i es pot utilitzar amb diversos sistemes operatius.

 

Girona és la tretzena ciutat que posa nom a una versió del QGIS, després que ja ho haguessin fet localitats com Lisboa (versió 1.8), Brighton (2.6), Viena (2.8), Pisa (2.10) o Lió (2.12). “Per Girona és un orgull passar a formar part de les ciutats que posen nom a aquest programari lliure. És també un reconeixement a tota la gent de la ciutat que treballa amb aquest sistema. Que QGIS hagi escollit a Girona és en bona part mèrit seu”, ha remarcat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

 

Gary Sherman va començar el desenvolupament d’aquest programa a principis del 2002 i actualment un equip de voluntaris d’arreu del món en fa el manteniment i l’evoluciona de forma periòdica. El projecte QGIS està administrat per una junta, que és el comitè directiu del projecte, presidida per Tim Sutton. Està traduït a una cinquantena de llengües.

 

Segons les darreres dades de Google Trends, QGIS s’ha convertit en el SIG de dades obertes d’escriptori de referència i és líder a gran part del món.
 

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)