Notícies i comunicats

22/03/2018

Es crea la primera taula de comerços emblemàtics i singulars de Girona

L'objectiu és establir un grup de treball per tractar i decidir quins establiments formaran part d'una xarxa de comerços emblemàtics i singulars i quines accions es duran a terme per promocionar-los i protegir-los.

L’Ajuntament de Girona ha creat la Taula de Comerços Emblemàtics i Singulars de la ciutat. La primera reunió d’aquest instrument es va reunir per primera vegada divendres passat, dia 16 de març, i allà es van tractar aspectes com el funcionament, les línies de treball i els mecanismes de decisió de la taula, entre d’altres.

 

Durant la reunió es va parlar de dues tipologies de comerç: d’una banda, el comerç emblemàtic, que es defineix segons l’antiguitat del negoci i on es protegeix l’activitat comercial independentment de l’establiment i, d’altra banda, el comerç singular, que es defineix com aquell que presenta una rellevància o significació especial, amb una notorietat, producte o servei singular o destacat per a la ciutat. També es van tenir en compte els comerços de memòria històrica.

 

La tinenta d’alcaldia i regidora de Promoció Econòmica, Desenvolupament Local i Turisme de l’Ajuntament de Girona, Glòria Plana Yanes, ha apuntat que “el comerç és una activitat econòmica que s’adapta als nous temps i hàbits de consum, però que també serveix per conservar el caràcter original de les ciutats i en defineix la personalitat i els trets diferencials”.

 

És en aquest sentit que des de l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament s’està treballant juntament amb el Taula de Promoció de la Ciutat de l’Agència de Promoció Econòmica per elaborar un pla d’accions per a aquest tipus de comerç, amb l’objectiu de conservar-los en la mesura del possible. Per això s’ha analitzat el cens d’establiments de Girona per tal de fer una primera identificació de quins comerços poden ser singulars o emblemàtics amb la creació d’unes fitxes de cada establiment per tal que la Taula elabori un catàleg per cada tipologia de comerç. Amb base al catàleg es crearà una estratègia i un pla d’accions per protegir-los, impulsar-los i donar-los suport i la Taula de Comerços Emblemàtics i Singulars serà la responsable del seu seguiment.

 

Precisament el comerç de Girona és una peça clau per a la ciutat juntament amb el seu patrimoni i valor cultural, i per això el consistori fa una aposta clara i decidida pel comerç de proximitat i per preservar els comerços singulars i emblemàtics, així com els negocis generacionals. Més enllà del valor estrictament econòmic, la creació de la Taula parteix també del reconeixement dels valors patrimonials, culturals, turístics i de cohesió social que representa el comerç de proximitat, en general, i el comerç emblemàtic, en particular. Tal com assenyala la regidora “Girona ha estat sempre una ciutat comercial, i ho continua sent ara, i per això el seu comerç és el testimoni de la seva memòria històrica”.

 

La Taula està formada per representants de totes les associacions de comerciants de la ciutat; l’Associació d’Hostaleria, Restauració i Turisme; agents culturals; representants de tots els partits polítics; institucions i entitats com la Cambra de Comerç, la Generalitat de Catalunya i l’AENTEG i personal tècnic municipal.


 

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)