Notícies i comunicats

05/04/2018

Diverses activitats commemoraran el Dia Internacional del Poble Gitano a Girona

Del 3 al 17 d'abril.

Girona commemorarà un any més el Dia Internacional del Poble Gitano, enguany té lloc del 3 al 17 d’abril. Durant aquestes dates es faran diverses activitats per celebrar aquesta diada. L’acte central tindrà lloc el diumenge 8 d’abril a la tarda amb una ofrena floral al riu Onyar. Totes les activitats que es duran a terme tenen el suport de l’Ajuntament de Girona en el marc del Programa Integrant Accions de Girona Est.

La cerimònia del 8 d’abril té com a objectiu recordar els avantpassats i les víctimes de persecucions i genocidis. Aquesta data recorda el Primer Congrés romaní/gitano celebrat a Londres el 8 d’abril de 1971 en el qual es va instaurar la bandera i l’himne gitano. La bandera simbolitza el blau del cel i el verd del camp, amb una roda de carro al centre, simbolitzant el camí de la Índia i la llibertat. L’himme gitano és el Gelem Gelem, del compositor Jarko Jovanovic en record als gitanos i gitanes víctimes del nazisme.
Durant tot el dia les entitats organitzadores Khetanipé, AV Font de la Pólvora i AASS han programat tallers i racons de jocs per a infants, paradetes d’artesania, actuacions musicals i un dinar popular al pati del Centre Cívic Onyar i l’ofrena floral al riu Onyar. (Vegeu informació al programa d’activitats)

Entre la resta d’activitats organitzades fins al 17 d’abril cal destacar la xerrada a càrrec de Jelen Amador “l’educació com a element per a la transformació de la realitat del Poble Gitano”, el concert de Steeve Laffont i la classe Magistral del mateix Steeve Laffont.
Durant tota la setmana hi haurà sessions de contes Rromané a les escoles de primària i xerrades sobre qui són els Rroma a diversos Instituts.

 

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)