Notícies i comunicats

15/10/2018

Girona celebra el centenari del naixement del xuixo

La instal·lació d'una placa commemorativa al primer lloc on es va elaborar aquest dolç típic de la ciutat i un concurs internacional de xuixos durant el Fòrum Gastronòmic són les dues activitats més destacades de l'efemèride.

Girona commemorarà aquest any el centenari del naixement del xuixo. Aquest típic dolç gironí es va elaborar per primer cop el 1918 a l’obrador de la confiteria Puig al número 19 del carrer de la Cort Reial. Ara, cent anys després, l’Ajuntament de Girona col•locarà una placa commemorativa a l’indret on es va crear.

Aquest acte, que tindrà lloc el 23 d’octubre, a les 16 h, serà el tret de sortida de les activitats que es portaran a terme els propers mesos per commemorar l’efemèride. Una de les altres propostes destacades que es faran amb motiu de la celebració serà el primer concurs internacional de xuixos El Millor Xuixo del Món, que es disputarà el 18 de novembre de 12 a 14 h en el marc del Fòrum Gastronòmic de Girona. El concurs està obert a fleques i pastisseries i les inscripcions es poden fer des d’avui mateix fins al dia 12 de novembre a les 23.59 h al següent enllaç.

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha confessat que el xuixo és el seu dolç preferit i ha assenyalat que “es tracta del producte alimentari que més identifica Girona i és important posar-lo en valor perquè sigui més visible arreu i s’aprofundeixi en el seu coneixement”. L’alcaldessa ha destacat que “la relació d’activitats no està tancada perquè s’anirà ampliant amb propostes diverses, ja que es compta amb la complicitat dels gremis de pastissers i flequers i entitats d’hostaleria de la ciutat”.

El comissari de l’Any del Xuixo serà el periodista especialista en gastronomia Salvador Garcia-Arbós, qui ha subratllat que “l’Any del Xuixo és una reivindicació del xuixo sense nostàlgia i amb voluntat de millora”. Garcia-Arbós ha explicat que la cloenda de l’Any del Xuixo es faria coincidint amb la Marxa del Xuixo de l’any 2019, que organitza la Fundació Oncolliga.

Podeu consultar tota la informació relacionada amb l’Any del Xuixo al web www.girona.cat/xuixo

IMATGE: representants de gremis i associacions de pastisseria i hostaleria de la ciutat. 

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)