Notícies i comunicats

26/01/2019

L'Ajuntament de Girona instal·la l'escultura "La lectura", d'Àlex Nogué, davant de la Biblioteca Carles Rahola

El regidor de Cultura, Benestar Social i Ciutadania de l'Ajuntament de Girona, Carles Ribas, ha inaugurat aquest migdia l'obra, que simbolitza el valor universal de l'accés a la cultura.

El regidor de Cultura, Benestar Social i Ciutadania de l’Ajuntament de Girona, Carles Ribas, ha inaugurat aquest migdia l’escultura La lectura, d’Àlex Nogué (Hostalets d’en Bas, 1953), ubicada davant de la Biblioteca Carles Rahola. La peça simbolitza el valor universal de l’accés a la cultura i és una iniciativa que ha promogut l’Associació La Fundició de Girona. A l’acte hi han assistit també l’artista Àlex Nogué; el fotògraf i representant de l’Associació Cultural la Fundició Josep M. Oliveras, i diversos familiars de l’artista i membres de l’Associació Cultural La Fundició.

“L’artista Àlex Nogué ha estat sempre molt vinculat a la vida cultural de la ciutat, i avui ha arribat el moment en què la ciutat li torna l’agraïment amb la inauguració d’aquesta escultura que simbolitza el poder de la cultura i de la lectura, dos valors d’allò més importants per Girona”, ha destacat el regidor Carles Ribas.

L’escultura està inspirada en l’obra homònima de Miquel Blay ubicada a Olot i que, de fet, Blay havia copiat del monument del Bulevard Artigas de Montevideo, a Uruguai. Pel que fa a l’estructura, La lectura consta d’una construcció simple de ferro inoxidable en forma de taula sobre la qual reposa una rèplica feta de pedra de Girona del llibre de l’escultura d’Olot. Està acompanyada de dos seients fets de planxa perforada inoxidable amb uns ancoratges sobre base de ciment.

L’obra de Miquel Blay (Olot, 1866 – Madrid, 1936) va ser feta entre el 1914 i el 1918 en homenatge a l’escriptor i polític José Pedro Varela (Montevideo, 1845-1879), qui va tenir un paper destacat en la defensa de l’escola laica, gratuïta i obligatòria al seu país i que representa el valor universal d’accés a la cultura.

L’escultura de Girona reprèn la idea de Blay i busca, d’una banda, entendre l’art com un element de continuïtat que recorre espais geogràfics i temps històrics i, d’altra banda, al·ludir la lectura com un mitjà que ens pot protegir de la foscor, de la dominació i de la desigualtat. 

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)