Notícies i comunicats

29/12/2017

L'Ajuntament de Girona crea un recurs web per conèixer el fons documental de Josep Maria Gironella

El proper 31 de desembre se celebra el centenari del naixement de l'escriptor.

 L’Ajuntament de Girona, a través del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions, ha creat un recurs web sobre el fons documental de Josep Maria Gironella per tal de destacar-ne les potencialitats i per donar a conèixer el procés de creació literària d’aquest escriptor. La iniciativa s’ha portat a terme per commemorar el centenari del seu naixement el proper 31 de desembre.

 

El recurs ofereix informació de conjunt, però també agafa com a exemple dues obres de l’autor: Los fantasmas de mi cerebro (1958), que és una selecció de textos que Gironella va escriure entre 1953 i 1958, període en què va estar afectat per una greu depressió, i Amor adolescente (1965-1969), un film dirigit per Jordi Lladó a partir d’un guió de Josep Maria Gironella. El fons conserva el guió original de la pel·lícula, però altres fons de l'Arxiu Municipal de Girona conserven, a més, la pel·lícula original i diversa documentació complementària, com fotografies del rodatge, el programa de l’estrena o entrevistes i cròniques periodístiques sobre la filmació i la crítica rebuda.

 

Gironella va ser un escriptor controvertit i potser per això ha estat poc estudiat. Una investigació en profunditat del seu fons documental es fa, doncs, necessària per conèixer millor el personatge i la seva obra. Aquest recurs web té precisament l’objectiu de destacar les potencialitats del fons per conèixer el procés de creació literària i també la recepció de l’obra de Josep Maria Gironella.

 

Josep Maria Gironella i Pous (Darnius, 1917 - Arenys de Mar, 2003) va ser un dels escriptors més venuts de la seva època i un dels primers autors de best-sellers de la literatura espanyola. Se’l coneix principalment per la seva trilogia sobre la Guerra Civil espanyola amb les novel·les Los cipreses creen en Dios (1953, Premi Nacional de Literatura d'Espanya), Un millón de muertos (1961) i Ha estallado la paz (1966), tots ells ambientats en la ciutat de Girona. Del primer, per exemple, es van arribar a vendre 8 milions d’exemplars, comptant les traduccions a set idiomes.

 

L’escriptor va publicar altres novel·les, com Un hombre (premi Nadal, 1946) i Condenados a vivir (premi Planeta, 1971). Fou també autor d’assaigs, com Personas, ideas, mares (1964) o En Asia se muere bajo las estrellas (1968), i de llibres de viatges i d'enquestes, com 100 españoles y Dios (1969) o 100 españoles y Franco (1970). A més, va col·laborar en premsa com a articulista en diferents rotatius, com el Diari de Girona.

 

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)