Notícies i comunicats

01/06/2018

Abacus cooperativa presenta la Col·lecció Bernat Metge a Girona

L'acord amb Grup Som es va presentar el dimecres 30 de maig a Girona, una de les ciutats on la Col·lecció serà accessible.

Font: Ajuntament de Girona

Abacus cooperativa contribuirà a fer créixer l’abast social de la Col·lecció Bernat Metge gràcies a un acord establert amb el Grup Som, entitat propietària de la col·lecció. La cooperativa anuncia aquest acord el dimecres 30 de maig, a les 18 hores, al seu establiment de Girona Centre (Ronda Sant Antoni Maria Claret 39-41), on des d’ara Abacus comptarà amb la presència permanent de la col·lecció, juntament amb altres botigues de la seva xarxa d’establiments.

L’acte va comptar amb la presència i la intervenció del director general d’Abacus cooperativa, Miquel Àngel Oliva, l’editor de la Col·lecció Bernat Metge, Raül Garrigasait, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i l’escriptor i filòleg, Josep Maria Fonalleras.

Els més de quatre-cents volums de clàssics grecs i llatins que conformen la col·lecció tindran presència permanent als establiments Abacus de Barcelona (Balmes), Terrassa, Girona (Centre), Tarragona i Lleida, i també serà accessible a la resta de botigues mitjançant encàrrec. Aquest acord dona resposta a l’objectiu del Grup Som d’aconseguir noves formes de difusió per arribar a un públic més ampli i preparar la celebració del centenari de la col·lecció, de cara a l'any 2022.

La Col·lecció Bernat Metge neix l’any 1922 de la mà de Francesc Cambó a través de la creació de la Fundació Bernat Metge, dedicada a la traducció dels grans clàssics de la literatura grega i llatina. Durant la dècada dels anys 20, Cambó va aprofitar les circumstàncies que, a nivell social, van permetre que la iniciativa tingués èxit.

Aquesta àmplia col·lecció, de 421 volums en edició bilingüe grec-català o llatí-català, és exemple d’una contribució fonamental a la cultura humanística de Catalunya, erigida com una de les col·leccions més rigoroses i àmplies d’Europa, al mateix nivell que les de Regne Unit, Alemanya o França i d’arreu del món. En aquests volums s’hi troben grans obres signades per autors com Plató, Homer, Sòfocles, Èsquil, Ciceró, Plaute, Virgili, Aristòfanes, Píndar, Catul i Ovidi, entre d’altres autors.

Miquel Àngel Oliva, director general d’Abacus cooperativa, destaca la importància de l’acord a través del qual “Abacus amplia el seu compromís amb la literatura clàssica, contribuint a la difusió i a la revitalització d’una col·lecció de gran rellevància com és la Col·lecció Bernat Metge”. Per a Oliva l’acord amb el Grup Som “és una gran oportunitat per seguir ampliant els horitzons de les obres clàssiques i reivindicar-ne la seva importància”. 

Sobre Abacus cooperativa

Fundada l’any 1968, Abacus és una comunitat ciutadana de socis i sòcies de consum i de treball amb prop d’un milió de socis i sòcies de consum i 560 socis i sòcies de treball, sota el model cooperatiu. Amb la voluntat de transformar l’experiència i el consum cultural, educatiu i de lleure de manera col·laborativa, responsable i sostenible. Abacus aposta per dinamitzar el territori amb els seus 48 establiments a Catalunya, València i Balears. La cooperativa és un referent de confiança que busca l'equilibri entre l'impacte econòmic i el social de la seva activitat, apostant per la gestió amb equitat, participació i sostenibilitat.

Abacus és membre fundador del Grup CLADE, el primer grup empresarial cooperatiu català. Enguany la cooperativa celebra el seu 50è aniversari apostant per la cultura, l’educació i el lleure col·laboratius.

FONT: Abacus cooperativa

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)