Notícies i comunicats

28/03/2014

La Generalitat i l'Ajuntament de Girona afronten la lluita contra l'atur amb gairebé 3,7 milions d'euros

El Servei Municipal d'Ocupació de Girona preveu atendre al llarg de 2014 una tercera part del total de la població en situació d'atur del municipi

Font: Ajuntament de Girona

La Generalitat i l’Ajuntament de Girona afronten la lluita contra l’atur amb 3.697.626,94 euros que permetran formar i inserir més de 2.600 gironins sense feina. L’aportació del Govern català, efectiva a través de les convocatòries del Servei d’Ocupació de Catalunya corresponents al 2013, arriba als 2.218.053 euros, als quals el consistori afegeix 1.479.573,94 euros de fons propis.

Sobre aquesta combinació de recursos, tant el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, com l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, han coincidit en subratllar que “la suma d’esforços multiplica els resultats”. Puig ha remarcat, en aquest sentit, que la col·laboració entre Generalitat i Ajuntament “permet arribar a més del 33% dels aturats de la ciutat”; una xifra que el conseller considera important i que ha de continuar augmentant. Per aquest motiu Puig ha manifestat la voluntat de reforçar el treball conjunt entre Govern català i consistori per atendre a més persones sense feina, en tant que és “la nostra prioritat”.

Paral·lelament, Puigdemont ha destacat que a la feina conjunta de les administracions s’afegeix també la col·laboració dels agents econòmics del municipi. “Treballar plegats ens permet impulsar l’activitat econòmica i, en definitiva, generar ocupació”, ha indicat. De fet aquest mètode de treball, que s’ha potenciat en els darrers dos anys, ha permès que Girona passi d’una setena posició l’any 2011 a ser la tercera capital de l’Estat amb una ràtio d’aturats més baixa per nombre d’habitants.
 

Atenció als gironins més afectats per la crisi

Dotada amb un total de 3.697.626,94 euros, la programació de polítiques actives de Girona va en la línia de la desplegada per l’executiu català en tot el país. En aquest sentit, s’han prioritzat els projectes que combinen accions de formació qualificadora amb pràctica professional en entorns reals de treball, parant una atenció especial als col·lectius de joves amb baixa qualificació o als aturats de llarga durada.

Amb tot, els fons per a polítiques actives aportats per Generalitat i Ajuntament permetran el Servei Municipal d’Ocupació (SMO) de la ciutat atendre enguany un terç del total d’aturats de la capital gironina. Aquest organisme posa al servei dels ciutadans que ho necessitin tot un seguit de recursos per a la recerca activa de feina i l’alfabetització digital, entre d’altres àmbits.

Paral·lelament, l’Ajuntament impulsa amb fons propis el pla de mesures ocupacionals ‘Girona Actua’, per facilitar la inserció laboral de persones en situació d’atur mitjançant la contractació en empresa ordinària a través d’incentius econòmics. Impulsat coordinadament amb el Consell de Cohesió i Serveis Socials, aquest pla preveu atendre al llarg de l’any unes 500 persones i obtenir uns resultats d’inserció de vora el 30%.
 

14 milions i 9.600 beneficiaris per al conjunt de la demarcació

En quant a la programació de plans d’ocupació per al conjunt de les comarques gironines, la Generalitat ha destinat 14.021.632,35 euros per a formar i inserir més de 9.600 aturats de la demarcació. De fet, en concret un 98,6% del total dels fons són per a programes que reverteixen directament en la formació i inserció laboral de les persones sense feina. La resta de la dotació, gairebé 200.000 euros, correspon al programa de suport i acompanyament a la planificació estratègica, que engloba projectes que pretenen impulsar les economies dels territoris per a generar ocupació a mig o llarg termini.

Així doncs, en línia amb la seva programació per a tot el país, el SOC ha prioritzat a Girona els programes mixtes de formació i contractació, l’orientació professional i el suport a la inserció laboral dels treballadors en situació d’atur. En concret, les convocatòries amb més pes en quant a incidència en persones, en tots els casos entre els 1.000 i els 2.000 aturats beneficiaris, són: el Projecte ‘Treball als Barris’, les accions de Formació d’Oferta (o Foap), les accions d’orientació i acompanyament a la inserció i els espais de recerca intensiva de feina (veure nota de premsa annexa).

Per comarques, la que rep més dotació en termes absoluts és el Gironès, amb 4.284.525,74 euros (un 31% del total), seguida del Baix Empordà (2.445.302,60 euros; 17%), l’Alt Empordà (2.119.133,24 euros; 15%), La Selva (2.045.390,03 euros; 15%), el Ripollès (1.300.336,25 euros; 9%), el Pla de l’Estany (909.922,09 euros; 6%), la Garrotxa (741.854,25 euros; 5%) i la Cerdanya (175.168,15 euros; 1%).

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)