Notícies i comunicats

09/03/2015

L'Ajuntament de Girona implementa una eina per seguir al moment l'estat de la neteja viària al carrers de la ciutat

Està previst que properament aquest instrument també permeti observar l'estat dels contenidors i de la recollida dels residus.

Font: Ajuntament de Girona

L’Ajuntament de Girona ha posat en funcionament una eina que permet seguir al moment l’estat de la neteja viària als carrers de la ciutat. A través del web www.girona.cat/girona+neta, es pot accedir al plànol de neteja viària, un apartat que possibilita obrir una aplicació interactiva per rastrejar el recorregut de les màquines de neteja a la ciutat. “Amb aquesta web podem donar resposta a molts interrogants i dubtes que ens feien els ciutadans. Ara, amb un o dos clics, el ciutadà pot accedir a informació que fins ara no era accessible, sense intermediaris, sense espera i en temps real”, ha explicat l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, que ha assenyalat que aquesta nova eina suposa un “salt copernicà” amb el que hi havia fins ara i que és un pas més en el camí de la transparència.

L’eina té dues funcionalitats bàsiques. Per un costat, permet veure la programació de neteja a cada sector i carrer de la ciutat, amb el tipus de neteja que s’hi aplica i els dies de la setmana que s’efectua aquesta neteja. A més, es poden veure característiques més detallades dels tipus de màquines diferents que recorren la ciutat per netejar-la. Per un altre costat, l’eina permet veure els recorreguts reals que han efectuat les màquines de neteja en els últims vuit dies i, per tant, permet veure quines màquines han passat per al nostre carrer. Aquesta funcionalitat només s’aplica a les màquines de neteja, que porten incorporat un GPS, i no als efectius d’escombrada manual.

Està previst que properament –cap al maig– aquestes funcionalitats s’apliquin també a l’estat dels contenidors i de la recollida dels residus de la ciutat i es puguin consultar les últimes recollides i neteges de contenidors que s’hagin fet, tal com ha assegurat el regidor de Sostenibilitat i Atenció Ciutadana, Jordi Fàbrega. Actualment, es pot consultar la ubicació dels contenidors, veure’n una imatge actualitzada, el tipus de servei que s’ofereix i la freqüència de recollida i de neteja.

El nou plànol interactiu incorpora un enllaç directe a la Bústia d’Avisos per si la ciutadania detecta qualsevol incidència que vol comunicar a l’Ajuntament. L’espai dels contenidors, a més, permet comunicar una incidència directament del contenidor en qüestió, que s’envia amb una referència geolocalitzada.

A partir d’ara els ciutadans també podran consultar quantes vegades han anat a la deixalleria cada any. Aquesta funcionalitat els serà útil per saber si ja han arribat a les sis vegades que els permet tenir una bonificació en la taxa de la recollida d’escombraries.

 

Accions per promoure la recollida selectiva

A partir d’avui, es repartiran imants informatius a les sortides de les escoles de la ciutat sobre la recollida selectiva. S’informarà de quins tipus de residus s’han de dipositar en cadascun dels contenidors (orgànic, vidre, paper, plàstic i resta) i quins productes s’han de portar a la deixalleria. Dijous es començaran a repartir també cubells de recollida selectiva a les escoles bressol, als centres cívics, biblioteques i al consistori.

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)