Notícies i comunicats

12/03/2015

La segona edició del MOT explorarà la relació de literatura i ciutat a través de converses entre grans autors

"Escriure ciutats" serà el títol del Festival de Literatura de Girona i Olot aquest 2015.

Font: Ajuntament de Girona

Dimecres al matí es va presentar la segona edició del MOT, el Festival de Literatura de Girona i Olot, que enguany se celebrarà del 9 al 19 d’abril. L’àmbit temàtic d’aquesta edició explorarà la relació entre la literatura i la ciutat sota el títol “Escriure ciutats”. La professora de literatura contemporània de la Universitat de Girona, Mita Casacuberta, serà la comissària de MOT 2015 i ha preparat un viatge amb més de 40 autors, entre els quals hi ha John Lanchester, Cees Nooteboom, Sorj Chalandon, Rafael Chirbes, Laura Restrepo, Antonio Lobo Antunes, Maurizio de Giovanni, Melania G. Mazzuco, Erik Hazan, Petros Márkaris, Luis Goytisolo o Eduardo Mendoza.

L’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va ressaltar que el festival proposa “un passeig deliciós pel planeta literari” i va destacar la bona resposta del públic i l’èxit de la primera edició que es va celebrar l’any passat, en una fórmula en la qual ha volgut destacar la col·laboració entre dues ciutats i el fet de fer un festival de literatura. En aquesta mateixa línia es va pronunciar el diputat de Promoció Econòmica de la Diputació de Girona, Ramon Soler, que va assegurar que aquest festival “posa el territori en valor amb una proposta revolucionària” referint-se al fet de fer un festival de literatura.

Del 9 a l’11 d’abril Olot acollirà les conferències i activitats a la Sala La Carbonera, que torna a ser la seu olotina del festival. En canvi, a Girona es canvia d’ubicació: del 13 al 19 d’abril el MOT s’instal·larà a la nova biblioteca Carles Rahola. Mita Casacuberta va explicar una mica la “ruta” que ha plantejat durant els dies del festival, en què es viatjarà al Londres de Lanchester, al París de Hazan, a la Barcelona de Mendoza, a la Roma de Mazzuco, al Berlín de Noteebom o al Beirut de Chalandon, entre d’altres. “Es tracta de parlar d’aquestes ciutats en relació amb els escriptors que han contribuït a escriure-les, a pensar-les. Són ciutats escrites, són literàries”, va afirmar Mita Casacuberta.

El coordinador de l’Escola Municipal d’Humanitats de Girona i codirector del festival, Jaume Santaló, va posar èmfasi en les activitats paral·leles que es proposen en el marc del festival i que han estat organitzades per diferents entitats i equipaments. La Fundació Rafael Masó, la Fundació Josep Pla, l’Observatori del Paisatge, l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot, el Museu d’Història de Girona, el Bòlit, Centre d’Art Contemporani de Girona, el Patronat Call de Girona, el Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona, les Biblioteques de Girona o la Universitat de Girona són alguns dels col·laboradors del MOT.

Aquest any serà la segona edició del festival, que va néixer amb la voluntat de portar els principals escriptors contemporanis a les ciutats de Girona i Olot. El 2014 es va dedicar a la literatura fantàstica i el comissari va ser David Roas. Més de dues mil persones van assistir a les activitats i conferències d’autors com Albert Sánchez Piñol, Anna Starobinets, Cristina Fernández Cubas, Ignacio Padilla, Elia Barceló, Àngel Sala i Fernando Iwasaki, entre d’altres.

Podeu consultar-ne més informació al web: http://festivalmot.cat/


 

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)