Notícies i comunicats

06/07/2018

Girona celebra els cent anys dels casals d'estiu amb la descoberta d'una placa commemorativa

L'Ajuntament de Girona, la Fundació Esplai Girona i el Bisbat de Girona han participat a l'acte, que clou les activitats en record de l'efemèride.

Girona ha celebrat aquest matí el centenari del primer casal d’estiu de la ciutat amb la descoberta d’una placa commemorativa en record dels seminaristes que van fundar l’activitat d’esplai educatiu l’any 1917. La placa s’ha instal·lat a l’entrada del Seminari Diocesà, ubicat a la pujada de Sant Martí. 

El vicealcalde i regidor de Sostenibilitat, Medi Ambient, Participació, Seguretat i Cooperació de l’Ajuntament de Girona, Eduard Berloso; el bisbe de Girona, Francesc Pardo, i el president de la Fundació Esplai Girona - Mare de Déu del Mont, Pere Fanals, han estat els encarregats de fer la descoberta de la placa. A l’acte hi ha assistit també 40 nens i nenes d’entre 12 i 15 anys del Casal d’Estiu Migdia, que feien una ruta de descoberta històrica de Girona. 

“Els casals d'estiu van ser una iniciativa pionera dels seminaristes de la ciutat i la seva vocació de servei als infants, a la joventut i a les famílies gironines s’ha mantingut fins ara, amb una oferta que dóna continuïtat als valors que s’inculquen a l’escola”, ha destacat el regidor Eduard Berloso. 

La descoberta de la placa clou les activitats que la Fundació Esplai Girona – Mare de Déu del Mont ha organitzat durant el darrer any per commemorar la creació a Girona del primer casal d’estiu de la història i per reflexionar sobre els reptes i les vies de futur de l’entitat. 

Els casals d’estiu de Girona van entrar en funcionament l’any 1917 gràcies a l’obra del seminarista Jaume Moret, que va organitzar les primeres activitats estiuenques per als infants de la ciutat. Després de la Guerra Civil espanyola, l’activitat dels casals es va reprendre sota la competència de la Generalitat de Catalunya i ha seguit fins l’actualitat, quan els centres d’esplai parroquials s’agrupen dins de la Fundació Esplai Girona – Mare de Déu del Mont. 

Enguany, la Fundació Esplai Girona – Mare de Déu del Mont, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona, gestiona fins a set casals d’estiu, que ofereixen activitats de lleure a la ciutat durant el període de vacances escolars.

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)