Notícies i comunicats

01/10/2018

El Milestone Project de Girona tanca l'edició més femenina amb tres obres que homenatgen les dones

Andrea Btoy, Milu Correch i Hyuro embelleixen amb art urbà tres racons de la capital gironina.

"Per setè any consecutiu, tres artistes de renom internacional han embellit tres racons de Girona, canviant la seva fisonomia i donant un altre color al barri. I aquest any, a més, ha sigut molt especial perquè l'hem dedicat íntegrament a les dones i les tres obres les homenatgen". És el balanç que fan els codirectors, Xavi Masó i Nacho Moltó, de la setena edició del Milestone Project, el principal Festival d'Art Urbà Contemporani del país, que per primera vegada s'ha dedicat només a dones artistes. La barcelonina Andrea Btoy i les argentines Milu Correch i Hyuro han estat les protagonistes d'aquest any i també han aprofitat les obres d'art de gran format per fer el seu homenatge a les dones en tres espais de Girona: al Barri Vell, a Taialà i a Sant Narcís.

Després de comprovar que a les sis anteriors edicions la majoria d'artistes participants eren homes; els organitzadors van decidir fer un homenatge a les dones artistes. "Hem volgut treballar a favor de la paritat en un any especialment important pel feminisme a diferents nivells, i perquè és injust que ho tinguin més difícil que els homes" han indicat.

La primera a agafar el pinzell va ser Andrea Btoy que, entre l'1 i el 9 de setembre, va crear una obra de gran format en una marquesina de fusta del carrer Portalnou de Girona, al costat del Cinema Truffaut. Una pintura dedicada a l'activista gironina Antònia Adroher "per la seva tasca com a mestre, sindicalista al BOC i a la UGT, membre fundadora del POUM i com a símbol cultural a la Memòria Històrica contra el feixisme i la dictadura franquista", segons va explicar l'artista.

Una setmana més tard, entre el 10 i el 17 de setembre, l'argentina Milu Correch va canviar la paret lateral del restaurant Can Roca -dels pares dels germans Roca- per plasmar-hi una de les escenes de la llegenda de Girona "La Bruixa de la Catedral". Per últim, entre el 15 i el 22 de setembre, Hyuro va crear el seu homenatge pintant una façana de l'avinguda de Sant Narcís, 59; amb un grup de dones que fan el gest d'aplaudir.

Tres intervencions que han embellit tres racons de Girona per reconèixer i posar en valor el paper de la dona. A més, els codirectors del festival han ressaltat "la profunditat artística" de les obres presentades. "Des de la varietat interpretativa, es mostra a la dona com a element social clau i al mateix temps exalçat, com en el cas de l'homenatge de l'Andrea Btoy a Anrònia Adroher. Però també aquesta mirada irònica a la dona representada per la gàrgola de la Catedral de Girona que ha inspirat a Milu Correch; finalitzant amb una obra més tècnica de Hyuro que simbolitza l'aplaudiment de la dona i que no està clar si ho està celebrant o està sent irònica", han detallat Xavi Masó i Nacho Moltó.

Així mateix, els codirectors han agraït la complicitat i la col•laboració de tots els veïns, una aliança imprescindible per fer possible el festival. "El millor moment del festival és quan els artistes han finalitzat les obres i s'acosten els veïns, que queden embadalits amb les creacions perquè els i les artistes aconsegueixen transformar una simple paret en una autèntica obra d'art" han subratllat Masó i Moltó que també agraeixen el suport de les institucions.

En aquest sentit, els codirectors del Milestone Project estan treballant amb l'Ajuntament de Girona per "desenvolupar amb més profunditat les pròximes edicions, amb noves idees i noves complicitats que permetin aproximar encara més l'art i la societat".

FONT: Nota de premsa de COMEDIA. Comunicació & mèdia sl

Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC)